Wokban sült zöldségek

Írta: ,

A wokban sült zöldségeknek különleges ízük van. Nagy felületen tudnak pirulni, sokkal finomabbak lesznek, mintha hagyományos serpenyőben készítenénk el őket. Érdemes egy ilyen edénybe „beruháznod”, igazán különleges ízű ételeket tudsz majd benne készíteni. Nem kell okvetlenül kínai ételekre gondolni. 

A wokban készült ételek kellemesen grillezett, füstös ízt kapnak. Jobban megmaradnak a vitaminok és az ásványi anyagok, mert gyorsabban készülnek el az ételek. Az sem utolsó szempont, hogy alig kell zsiradék a főzéshez.

Az előkészítési idő azonban viszonylag hosszabb, mert mindent fel kell aprózni, a zöldségnek megfelelően. Néhány percnyi pirítás, ízesítés, párolás és már készen is vagyunk. A mosogatás sem fog sokáig tartani. Úgyhogy wokra fel!

Hozzávalók:

  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 közepes cukkini
  • 1 közepes padlizsán
  • 6 sampinyon gomba
  • 3 sonka hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej (45-50 dkg) brokkoli
  • olívaolaj
  • grill fűszerkeverék
  • 1 kiskanál szójaszósz
  • 1 kiskanál worcester szósz

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát vékony csíkokra vágjuk. A padlizsánt 2-3 mm-es vastagságúra szeleteljük. A gombát is szeletekre aprítjuk. A cukkinit felkockázzuk. A brokkolit rózsáira szedjük, megpároljuk.

Evőkanálnyi olívaolajon megfuttatjuk a megtisztított és felszeletelt sonka hagymákat és a fokhagyma gerezdet. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott sárgarépát. A többi zöldséget puhulási sorrendben tesszük bele. A padlizsánnal, majd a gombával folytatjuk a főzést. Gyakran kavargatjuk az ételt.

Hozzáadjuk a brokkolit, majd a cukkinit. Grill fűszerkeverékkel, szójaszósszal és worcester szósszal ízesítjük.

Ha kész, azonnal tálaljuk a wokban sült zöldségeket.