Vendégváró pizzás batyuk: ha gyorsan szeretnél finom rágcsálnivalót

Zabolai Margit
Írta: ,

A hosszúra nyúló nyári nappalok és spontán alakuló kerti partik idején mindig jó, ha van kéznél olyan recept, amit könnyű alakítani, pár perc összedobni, és biztos, hogy mindenkinek ízlik. A pizzás batyuk pontosan ilyenek: ha az alaprecept megvan, aszerint alakíthatod, hogy milyen a vendégeid ízlése, vagy éppen mit találsz a hűtőszekrényedben.

Minden alapja: a jó pizzatészta Kép forrása: life-in-the-lofthouse.com

Pizzatésztát készíteni egyszerűbb, mint gondolnád, bár természetesen rengeteg különböző változat létezik, és ki-ki erre vagy arra esküszik, alapvetően, mivel régi és hagyományos ételről van szó, érdemes azt az elvet követni, hogy a recept minél autentikusabb, annál eredetibb.

Ennek megfelelően a pizzatésztához nem kell más, csak fél kilogramm pizzatészta-liszt (de ha ez nincs otthon, hagyományos liszt is éppen úgy megteszi), 3 dkg élesztő, amit 3 deciliter langyos vízben felfuttatsz, egy nagy csipet só és körülbelül 4 evőkanál olívaolaj, amivel átgyúrod a tésztát, hogy fényes és ruganyos legyen.

Akkor jó, ha gombóccá áll össze, és leválik a kezedről. Ekkor keleszd a duplájára, és már dolgozhatsz is vele!

Egy egyszerű de nagyszerű ötlet Kép forrása: justataste.com

A megkelt tésztát nyújtsd ki, vágd kis négyzetekre, mindegyikbe tölts paradicsompürét, tegyél rá néhány csík sonkát és egy kevés csemege kukoricát, majd hajtsd félbe a tésztalapokat.

A tetejüket kend meg egy felvert tojással, szórd meg reszelt sajttal, és a sütőben süsd őket aranybarnára.

Forrón tálalva is isteniek, de akkor is szívesen ropogtatják majd a vendégeid, ha már kihűlt, sőt akár uzsonnára is elcsomagolhatod magadnak a finomságokat.