Variációk padlizsánra – 4 isteni, könnyű recept

Írta: ,

A padlizsán egészséges, laktató és nem mellesleg nagyon finom zöldség, melyet sokféleképpen beépíthetsz az étrendedbe. Próbáld ki az alábbi recepteket, nem fogsz csalódni!

Rakott padlizsán

Hozzávalók:

  • 2-3 padlizsán
  • 5-6 paradicsom
  • 20 deka mozzarella vagy trappista sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 deka bacon
  • olívaolaj
  • bazsalikom
  • liszt
  • bors

Elkészítés:

Kockázd fel a fokhagymát és a paradicsomot. Hevítsd fel az olajat, szórd rá a hagymát, majd ha egy kicsit megpirult, a paradicsomot is hozzáadhatod. Főzd őket fedő alatt 8-10 percig, időnként forgasd át.

Közben hosszában vágd fel a padlizsánt kb. fél centis szeletekre, forgasd bele őket a lisztbe, szórj rájuk egy kis sót és borsot is, majd olívaolajon süsd őket arany barnára. 

A sajtot is vágd fel kb. fél centi vastag szeletekre. Ha ez megvan, egy magasabb falú tűzálló edényt kenj ki olívaolajjal, majd kezdd el rétegezni a padlizsánt, a paradicsomos szószt, a sajtot, és időnként egy szelet bacont is tegyél a rétegek közé. A legfelső, padlizsános réteg tetejét borítsd be a megmaradt baconnal és sajttal, majd mehet is a sütőbe – közepes lángos süsd, kb. fél óra kell neki.

Tálalás előtt bazsalikommal szórd meg.

Joghurtos padlizsánsaláta

Hozzávalók:

  • 1 padlizsán
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • frissen facsart citrom leve
  • friss vagy szárított petrezselyem

Elkészítés:

Fokhagymanyomón préseld át a gerezdeket, majd olívaolajon pirítsd meg. Közben kockázd fel a padlizsánt, sózd meg, és add a fokhagymához. Fedő alatt, lassú tűzön süsd 10-15 percig – akkor lesz jó, ha puhulni kezd a padlizsán, ekkor leveheted róla a fedőt, és további perc sütés után kész is van.

ha levetted a tűzről, add hozzá a joghurtot és egy teáskanálnyi citromlevet, ízlés szerint ízesítsd a borssal, majd add hozzá az apróra kockázott petrezselymet is.

Pirítóssal vagy ropogós bagettel együtt ajánljuk.  

Padlizsános-pestós tészta

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • egy üveg pesto
  • 1 vöröshagyma
  • 20 deka parmezán sajt
  • egy csomag tészta
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítés:

Olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát, és közben vágd fel kockákra a padlizsánt – ha már üveges a hagyma, add hozzá. Sózd, borsozd ízlés szerint. Fedő alatt rottyantsd össze őket, végül pedig öntsd hozzá a pestót is, és további kb. 10 percen át közepes lángon főzd őket össze.

Ezalatt főzd meg a tésztát is, szűrd le, majd keverd össze a szósszal, és már tálalhatod is – úgy az igazi, ha reszelsz a tetejére egy kis parmezánt is.

Padlizsános lecsó

Hozzávalók:

  • 1 padlizsán
  • 1 cukkini
  • 2-3 paradicsom
  • 2-3 kaliforniai paprika
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 tojás
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítés:

A fokhagymát és a vöröshagymát apróra kockázd fel, majd a többi zöldséget is vágd fel nagyjából azonos méretű darabokra. A cukkinit és a padlizsánt sózd meg, majd terítsd szét őket egy konyharuhán – kb. 20 perc kell, hogy kiengedjék a levüket.

Közben egy nagy serpenyőben pirítsd meg a fokhagymát és a vöröshagymát az olívaolajon, add hozzá a paprikát és a paradicsomot is, sózd, borsozd őket, majd lassú tűzön, fedő alatt hagyd őket rotyogni.

Ezután mehet rá a lecsepegtetett padlizsán és cukkini is: főzd őket puhára nagyjából 10 perc alatt, közben pedig egy tálban verd fel a tojásokat, és utolsó lépésként add a zöldségekhez. Innentől kb. 5 perc, és kész is az isteni lecsó.