Töltött zöldségek, őszi ízekkel - Mennyei főételek

Bodnár Alexa,

Kép forrása: fotek/depositphotos.com
Ősszel kicsit háttérbe szorulnak a gyümölcsök, és inkább a zöldségeknek engedünk nagyobb teret. A megfelelő rostfogyasztásunk érdekében érdemes minél gyakrabban tálalnunk zöldséges fogásokat ebédre vagy vacsorára. Remek megoldás a töltött zöldség, ami kiadós lehet bármelyik főétkezésre. Hoztunk néhány receptet, ami biztosan ízleni fog!
1/4 Görögös töltött paradicsom
1/4 Görögös töltött paradicsom
Hozzávalók:
- 6 nagyobb paradicsom,
- 3 ek. olíva olaj,
- 1 vöröshagyma aprítva,
- 150 g hosszú szemű rizs megfőzve,
- 1 ek paradicsompüré,
- 2 ek. friss petrezselyem aprítva,
- 2 ek. kapor,
- 2 ek . friss menta aprítva,
- 1 citrom leve,
- feta sajt,
- só, bors.
Elkészítés: A paradicsomok kalapját vágjuk le, majd kaparjuk ki a belsejüket. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, pirítsuk le rajta a hagymát, adjuk hozzá a rizst, a zöldfűszereket, a sót és a borsot, a paradicsompürét és a paradicsomok belsejét, illetve a citrom levét, majd pirítsuk össze az egészet. Ha kész a töltelék, kanalazzuk a paradicsomokba, majd tegyünk rájuk fetasajtot, végül a kalapokat. Olíva olajjal meglocsolva süssük készre a sütőben.
2/4 Baconos-spenótos töltött gomba négysajtosan
2/4 Baconos-spenótos töltött gomba négysajtosan
Hozzávalók:
- 5 szelet bacon apróra kockázva, lepirítva,
- 1 nagy fokhagyma gerezd apróra vágva,
- olíva olaj,
- 6 nagy fej portobello gomba,
- 250 g krémsajt,
- 1 tojás,
- 1,5 csésze sajtmix mozarellaból, trappistából, gorgonzolából és parmezánból,
- só, bors.
Elkészítés: A gombákat szabadítsuk meg a tönkjeiktől, mossuk meg őket, majd tegyük olíva olajjal kikent tepsire. Egy tálban keverjük össze a bacont a sajtkrémmel, a fokhagymával, sóval és borssal, a tojással és 1 csésze sajtmix-szel.
Töltsük ezt a gombákba, majd a maradék sajtmixet szórjuk a tetejükre. Sütőben süssük készre, és már tálalhatjuk is!