Töltött gömbcukkini petrezselyemmártással

Írta: ,

Tündéri gömbcukkiniket vettem a piacon. Igazi különlegességek! Jó néhány felhasználási módját ismerem és gyakorolom is a cukkininek. A gömb alakú, ráadásul sárga színű cukkini szinte „töltésért” kiáltott. Én pedig engedelmeskedtem neki. Ráadásul kapott egy isteni petrezselyemmártást is.

Hozzávalók 3 személyre:

  • 3 gömbcukkini (egyenként kb.20dkg-osak)
  • 25 dkg csirkemell filé
  • 3 dkg ementáli sajt
  • 1 közepes vöröshagyma
  • olaj
  • csipet só
  • toszkán fűszerkeverék

A mártáshoz:

  • 2-3 tekerésnyi bors
  • 3 dkg vaj
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 3 dl főzőtejszín
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • pici só

Elkészítés:

A gömbcukkiniket alaposan megmossuk. Kalapot vágunk rajtuk, 3-4 mm-es peremet hagyva belsejüket kivájjuk. A kalap rész húsát is kiszedjük. Éles késsel, óvatosan végezzük ezt a műveletet. Vigyázzunk, hogy a zöldségek ne sérüljenek. Egy kiskanál is segítségünkre lehet a cukkini húsának kiszedésében. A kivájt zöldséghúst aprítsuk fel.

A csirkemell filét 2x2 cm-es kockákra vágjuk

A megtisztított vöröshagymát apró kockákra szeljük, kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húskockákat. Sózzuk, borsozzuk, toszkán fűszerkeverékkel ízesítjük.

Ha a hús kifehéredett, a feldarabolt cukkinidarabokkal sütjük tovább.

Egy jénai edényt olajjal vékonyan kikenünk. A gömbcukkiniket megtöltjük a húsos raguval.
A töltelék tetejére pici ementáli sajtot helyezünk. A töltött gömbcukkinikre ráhelyezzük a kalapjaikat, felöntjük deciliternyi vízzel, és már mehetnek is a sütőbe.

180 fokon 35-40 percig sütjük ezeket a gyönyörűségeket.

Amíg a cukkini sül, készíthetünk egy remek petrezselyemmártást hozzá.
A vajat serpenyőben kiolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, s ha már rózsaszínes kezd lenni, felöntjük tejszínnel. Picit megsózzuk.

A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, és a tejszínes mártást gazdagítjuk vele. A mártást összefőzzük és már tálalhatunk is. Ha a család igényli, rizst is adhatunk a töltött gömbcukkini mellé.