Szuper nyári recept inspirációk: a legjobb ételek cukkiniből

Írta: ,

Ha egy gyors ebédet vagy vacsorát szeretnél összedobni, ahhoz tökéletes választás a nyáron minden piacon és hipermarketben beszerezhető cukkini, amely egy igazi jolly joker, hiszen rengeteg étel készíthető belőle. A cukkini nem igényel különösen sok főzési vagy sütési időt, és az előkészítésével sem szükséges igazán sokat bíbelődnöd. Most mutatunk neked néhányat a mi kedvenc cukkinis receptjeink közül.

Cukkinifasírt fokhagymás mártással Kép forrása: bloglovin.com

1/6 Cukkinifasírt fokhagymás mártással

A cukkinifasírthoz szükséged lesz 1 kg megpucolt cukkinire, amelyet nagy lyukú reszelőn kell lereszelned és besózva állni hagynod.

Ha már levet eresztett, akkor öntsd le róla, és üss rá két egész tojást, adj hozzá borsot és pirospaprikát, petrezselymet, egy fej apróra vágott, dinsztelt vöröshagymát, egy evőkanál mustárt és egy csésze lenmag és napraforgómag keveréket.

Dolgozd össze kézzel az alapanyagokat, és formázz belőlük tallérokat, amelyeknek mindét felét süsd aranybarnára serpenyőben vagy a sütőben. Ízlés szerint akár reszelt sajtot is adhatsz az alapanyagokhoz, mielőtt még összedolgoznád őket.

A cukkinifasírthoz készíts hűsítő nyári mártogatóst úgy, hogy 3 gerezd reszelt fokhagymát összekeversz egy nagy pohár natúr joghurttal, egy kis sóval és borssal, egy fél citrom levével, korianderrel és egy kis bazsalikommal. Amíg a fasírtok kisülnek, a hűtőben össze is fog érni a mártogatós.

Cukkinis pasta Kép forrása: momendeavors.com

2/6 Cukkinis pasta

A paradicsom mellett az olasz konyha egyik fontos alapanyaga a cukkini is, amelyet számos tészta- és egyéb ételbe beletesznek. Egy finom cukkinis tésztához főzz ki egy fél csomag tésztát, és szelj vékony csíkokra 4 darab salátacukkinit.

Egy serpenyőben hevíts fel 2-3 evőkanál olíva olajat, majd ezen pirítsd le a cukkinit és 2 gerezd reszelt fokhagymát.

A cukkinit sózd és borsozd, majd önts rá 2 dl főzőtejszínt. Ezután csepegtess rá néhány csepp citromlevet, majd add hozzá a leszűrt, főtt tésztát. Keverd jól össze a mártással, és adj hozzá felaprított, friss bazsalikomot, majd tálalhatod is.

Cukkinikrém Kép forrása: veganhuggs.com

3/6 Cukkinikrém

A cukkinikrém egy szuper étel, amelyet akár reggelire vagy vacsorára is fogyaszthatsz piritósra vagy friss bagettre kenve.

Az elkészítéséhez 3 salátacukkinit kell lereszelned nagylyukú reszelőn, majd besózva állni hagynod, és leöntened róla a levét.

Ezután egy fej apróra vágott vöröshagyával és 3 gerezd szintén aprított fokhagymával dinszteld meg egy kis olívaolajon, majd hagyd kihűlni.

Ezután keverd össze 15 dkg mascarpone sajttal, borssal, vegyes zöldfűszerekkel és egy kanál balzsamecettel, majd botmixerrel turmixold össze az egészet úgy, hogy sima krémet kapj. Jól zárható, csírátlanított üvegben néhány napig el fog állni a hűtődben.

Cukkinis frittata Kép forrása: myfoodblog.com.au

4/6 Cukkinis frittata

Egy igazán ínycsiklandó hétvégi reggelit készíthetsz, ha 15 dkg gombát, 2 felszeletelt cukkinit és apróra vágott hagymát egy kis olíva olajon megpirítasz egy hőálló üvegtálban.

Közben verj fel 4 tojást fél dl tejjel, sózd és borsozd a keveréket, és adj hozzá 10 dkg reszelt sajtot is.

Tedd a pirított zöldségeket egy serpenyőbe, majd öntsd rá a tojásos keveréket és 10 perc alatt süsd készre 180 fokos sütőben az egészet, és tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel.

Cukkinikrémleves Kép forrása: supergoldenbakes.com

5/6 Cukkinikrémleves

A nyári levesek közül az egyik legjobb a cukkinikrémleves, amelyet ha sürítés nélkül készítesz, még egészségesebb vacsorát kapsz.

Ehhez vágj vastagabb karikákra 3 cukkinit, majd tedd egy lábasba és dinszteld meg egy kevés olíva olajon, sózd, borsozd, szórd meg őrölt köménnyel, pirospaprikával és kurkumával.

Ezután engedd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és adj hozzá 1 dl tejet is. Amikor felforrt a víz, vedd kisebbre a lángot és főzd még egy kicsit a levest, majd szórj bele ízlés szerint zöldfűszereket – petrezselymet, oregánót, bazsalikomot és koriandert.

Ezután vedd le a tűzről és botmixerrel turmixold simára a levest, amelyet egy kanál tejföllel és aprított snidlinggel a tetején, pirított zsemlekockával tálalj.

Cukkinikenyér Kép forrása: asaucykitchen.com

6/6 Cukkinikenyér

A cukkini egy olyan különleges zöldség, amelyből édességet is lehet készíteni. Egy szelet omlós, vajjal megkent cukkinikenyérnél kevés istenibb reggelit lehet elképzelni!

A cukkinikenyeret úgy tudod megsütni, ha két egész tojást felversz egy csésze cukorral, egy evőkanál vanília aromával, 6 dkg olvasztott vajjal, és 3 csésze reszelt cukkinivel.

Közben 3 csésze lisztet keverj össze 1 teáskanál szódabikarbónával és egy csipet sóval, majd add hozzá a nedves hozzávalókhoz és keverd simára a tésztát.

Egy csipet fahéjat, néhány csepp citromlevet és ízlés szerint mazsolát is adj a tésztához, majd kivajazott és kilisztezett gyümölcskenyér-formában, 180 fokra előmelegített sütőben süd aranybarnára, és tűpróba után vedd ki. Ha kihűlt, akkor szeleteld fel és tálalhatod is a puha süteményt.