Szív kosárkás csirkemell bulgurral

Írta: ,

Szeretnéd egy különleges vacsorával meglepni a párod Valentin-napra? A szív kosárkás csirkemell bulgurral igazán jó választás. Szemet gyönyörködtető látvány, nem terheli meg a gyomrot, és nem mellesleg nagyon finom.

A bulgur remek alternatívája a rizsnek. Igen hamar elkészül, jól ízesíthető. Rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagabb, mint a rizs. Glikémiás indexe pedig kb. fele annyi, mint a rizsé.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 275 g leveles tészta
  • 1 tojás
  • 30 dkg csirkemell filé
  • 1 kiskanál étolaj
  • bors
  • 5 dkg edami sajt
  • 20 dkg bulgur
  • 5-6 dkg rukkola
  • ½ citrom frissen facsart leve
  • 1 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 25 dkg fürtös paradicsom

Elkészítés:

A csirkemell filét vékony csíkokra vágjuk. Sózzuk borsozzuk. Kevés olajon bevonatos serpenyőben megsütjük. Vigyázzunk, nehogy kiszárítsuk a húst.

A leveles tésztát kiterítjük, nagy szív alakú süti szaggatóval páros számú szív formát szúrunk belőle. Minden második szívnek kiszúrjuk a közepét egy kisebb szív alakú formázóval. Ezeknek csak a peremére lesz szükség. A megmaradt kisebb szívecskéket egy kis szeletelt mandulával, vagy szezámmaggal megszórva desszertnek is tálalhatjuk a többi formával együtt megsütve.

Egy nagy szív alakú formát felvert tojással ecset segítségével szépen megkenünk, ráhelyezzük a lyukas szívet. Szépen, ujjheggyel rásimítjuk, hogy tökéletes legyen a kosárkánk. A sütésre váró szíves kosárka tetejét is megkenjük a felvert tojással. Így készítjük el a többi kosárkát is.

Előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük a szíves kosárkákat. 

Még forrón megtöltjük a kosárkákat a sült csirkemell filével. Reszelt sajttal megszórjuk, és egy percre még visszatesszük a sütőbe.

A bulgurt kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.

A rukkolát és a fürtös paradicsomot megmossuk. A citrom levét kifacsarjuk, összekeverjük az extra szűz olíva olajjal.

Tálaláskor tányérra tesszük az elkészített bulgurt, ráfektetjük a hússal töltött szíves kosárkákat. A rukkolát is csinosan a tányérra halmozzuk, rárakjuk a fürtös paradicsomot. A citromlé és az olíva keverékével meglocsoljuk a zöldségeket, és már ehetünk is.