4 színes tavaszi recept, amit imádni fogsz – Legyen minél több szín a tányérodon

Szabó Erzsébet
Írta: ,
4 színes tavaszi recept, amit imádni fogsz – Legyen minél több szín a tányérodon

Azt már több kutatás is alátámasztotta, hogy érdemes a lehető legszínesebben étkezni – és ez minden egyes fogásra igaz. Az eltérő színű ételek ugyanis általában felerősítik egymás jótékony hatásait!

A zöldségek, gyümölcsök színeiért a különféle pigmentek felelősek, amelyek bioaktív anyagokat tartalmaznak. Ezek az anyagok azok, amik kedvezően hatnak az egészségünkre és például aktívabbá teszik az antioxidánsokat, vagy támogatják a vitaminok felszívódását. Minél több színt tudsz felsorakoztatni a tányérodon, annál nagyobb az esélye annak, hogy a felhasznált alapanyagok támogatni fogják egymás hasznosulását, ezáltal pedig az egészségedet.

Gyógyító színek Kép forrása: TijanaM/Depositphotos

A különféle színű zöldségek és gyümölcsök célzottan támogatják egy-egy szervedet, vagy éppen a védekezőképességedet bizonyos betegségekkel szemben. Az alábbi felsorolás segít, ha kicsit tudatosabban szeretnéd összeállítani az étrendedet:

  • Piros: szív és érrendszer támogatása
  • Narancs: rákmegelőző hatás
  • Sárga: ízületi védelem
  • Zöld: méregtelenítő folyamatok, betegségmegelőzés
  • Kék: jobb memória
  • Lila: öregedésgátlás
  • Fehér: immunrendszer erősítése

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha pl. fehér sörretek kerül a tányérodra, akkor azzal csak és kizárólag az immunrendszeredet erősíted, de ez az egyik kiemelkedő jótékony hatása a fehér élelmiszereknek.

A Buddha tál az elmúlt években lett különösen divatos az egészségtudatos emberek körében. A lényege az, hogy a tányérra nem összekeverve, hanem csoportosítva kerülnek az alapanyagok – ennél jobb lehetőséget keresve sem találnál, ha színek szerint akarod összeállítani a fogásokat.

Ehhez a Buddha tálhoz például quinoát és édesburgonyát kell főznöd, majd babot kell párolnod, a többi alapanyag pedig nyersen kerül a tányérodra.

Lilakáposzta, rukkola, avokádó, néhány gránátalmamag, egy szórásnyi újhagyma, csipetnyi magkeverék – el is készültél!

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)

Egészség és életmód

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni