Semmi hús! - A legjobb zöldséges egytálétel receptek

Írta: ,

A tavasz beköszönte egyet jelent azzal is, hogy egyre több lesz a friss idényzöldség. Mivel mindig a friss zöldségek dúskálnak a leginkább a vitaminokban, és a rosttartalmuk is igazán magas, ezért érdemes kihasználni, hogy a piacon, zöldségesnél rengeteg féléből vásárolhatunk, és készíteni belőlük egy-egy könnyű ebédet vagy vacsorát. Most megmutatjuk a kedvenc zöldséges receptjeinket, amelyeket te is könnyedén elkészíthetsz.

Hagymás burgonyakrémleves Kép forrása: iwashyoudry.com

1/5 Hagymás burgonyakrémleves

Egy kanál vajon párolj meg 1 nagy fej apróra vágott vöröshagymát és egy csokor felkarikázott újhagymát, majd tegyél rá 1 kg apróra kockázott burgonyát.

Fűszerezd be sóval, borssal, szerecsendióval, köménnyel és babérlevéllel, majd öntsd fel 1,2 liter vízzel.

Ha a burgonya megpuhult, egy botmixer segítségével keverd krémesre a levest, majd adj hozzá 1 dl tejszínt és forrald össze. Friss snidlinggel a tetején tálald, pirított zsemlekockával.

Cukkinis lasagne Kép forrása: thisrawsomeveganlife.com

2/5 Cukkinis lasagne

Két evőkanál olíva olajon párolj puhára egy fej apróra vágott vöröshagymát, majd adj hozzá 2-3 gerezd zúzott fokhagymát.

Reszelj le 75 dkg mosott cukkinit, majd tedd a hagymára párolódni, és ízlés szerint fűszerezd be sóval és fehérborssal.

Párold rövid ideig, majd önts rá 1,5 dl tejszínt, és kevergesd addig, amíg be nem sűrűsödik.

Egy kevés olajjal kenj ki egy magasabb tepsit, majd tegyél bele egy kanállal a tejszínes cukkiniből, és erre jöhet az első adag lasagne lap. Rétegezd az ételt a következő sorrendben: cukkinimártás, néhány szelet paradicsom, friss bazsalikomlevél és lasagne lap.

Az utolsó adag tészta helyett szórj reszelt sajtot az ételre, majd 30-35 perc alatt süsd készre.

Babos rizs Kép forrása: cookfasteatwell.com

3/5 Babos rizs

15 dkg babot és 15 dkg rizst külön-külön főzz meg bő, sós vízben, amikor pedig megpuhultak, keverd őket össze.

Egy serpenyőben, két kanál olíva olajon piríts meg 3 nagyobb fej apróra vágott gombát, egy szeletekre vágott padlizsánt, 1 csíkokra szelt kaliforniai paprikát és 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, majd öntsd bele a babos rizst is.

Ízlés szerint sózd, borsozd az ételt, és kevergesd addig, amíg a rizs egy kicsit le nem pirul, majd tálalhatod is.

Citromos-avokádós tészta Kép forrása: allergyawesomeness.com

4/5 Citromos-avokádós tészta

Főzz meg 35 dkg durumtésztát sós-olajos vízben, közben pedig kockázz fel egy érett avokádót és vágj apróra egy csokor petrezselyemzöldet.

Mikor a tészta megfőtt, hevíts fel egy kis olíva olajat egy serpenyőben, majd szórd bele a petrezselyem zöldet és 4 gerezd zúzott fokhagymát.

Pirítsd egy kicsit, tedd bele az avokádót, sózd-borsozd és facsard rá egy fél citrom levét.

Vedd le a tűzről, és azonnal forgasd össze a friss tésztával, és tálalhatod is.

Csőben sült zöldség Kép forrása: cozycountryliving.com

5/5 Csőben sült zöldség

25 dkg burgonyát hámozz meg és felszeletelve főzd puhára sós vízben, és szedj rózsáira 25 dkg brokkolit, amit párolj meg.

Vajazz ki egy tűzálló tálat, és tedd bele a zöldségeket, majd adj hozzá 10-12 darab félbe vágott koktélparadicsomot. Sózd és borsozd meg, szórd meg 3 gerezd zúzott fokhagymával.

2 tojást keverj össze apróra vágott snidlinggel, majd öntsd le a zöldségeket vele, és szórd meg az egészet reszelt sajttal. Süsd készre 30 perc alatt, és már tálalhatod is.