Rozmaringos lazac petrezselymes-diós-fokhagymás tésztával

Írta: ,

Szoktál pesztót készíteni? Egy finom pesztó csodát tesz még a legjobb tésztával is. Tésztából is csak kimondottan jó minőségűt (nem egyenlő a drágával) vásárolok. Többnyire igazi Olaszországból származó durum tésztát.

Egy jó pesztó még ezekkel is elképesztő dolgokat művelhet. De mi is kell egy jó pesztóhoz? Először is friss zöldfűszer(ek), valamilyen mag (fenyőmag, napraforgómag, tökmag, dió), olívaolaj, és más ízesítők. Mondjuk fokhagyma. Csak fantáziánk szabhat határt az ízeknek. Na meg persze a pénztárcánk is, mert a fenyőmag igen borsos árú.

Aprítógépben jól összedolgozzuk a pesztóhoz valókat, és már keverhetjük is a tésztához.

Hozzávalók 3 személyre:

  • 30 dkg durum tészta (csavartcső)
  • egy nagy csokor petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg dióbél
  • 4 dkg parmezán
  • 0.5 dl olívaolaj
  • 20 dkg lazac
  • rozmaring
  • olaj

Elkészítés:

A tésztát lobogó sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük.

A petrezselymet kb. 2 cm-es darabokra vágva dobjuk az aprító gépbe. A fokhagymát megtisztítjuk, 2-3 darabra vágva, a dióbelet is hasonlóan felszeletelve tesszük az aprítóba. Most jöhet a parmezán is. Ráöntjük az olívaolajat, és elkészítjük a pesztót. 

A lazacot 3 darabra vágjuk, majd lapjában is megfelezzük. Így lesz hat darab halacskánk. Nem mondom, hogy extra nagy adag, de egy nagyáruházban olykor jó áron lehet nagyon szép előrecsomagolt (20 dkg-os), lazacot venni. 

A lazacot rozmaringgal halványan meghintjük, icipicit megsózzuk, majd kevéske olajon bevonatos serpenyőben megsütjük. 3 percig sütjük az egyik oldalát, majd a másikat 2 percig, és már készen is van.

A finom pesztót összekeverjük a leszűrt tésztával, és már tálalhatunk is.

A pesztós tészta harmadát tányérra tesszük, két darabka lazac rá, esetleg még kis petrezselyemdíszítés, és már ehetünk is.

Fantasztikus ízélmény!