Rakott finomságok – 4 rakott recept szuper téli zöldségekkel

Írta: ,

Télen fontos, hogy egyrészt laktató, másrészt pedig finom és tápanyagokkal teli ételeket egyél. Nem könnyű minden héten valami újat kitalálni, pedig a recept már jó, ha az előtt megvan a fejedben, mielőtt bevásárolsz. Lássuk, milyen idényzöldségekkel készíthetsz szuper rakott ételeket!

Céklás-póréhagymás finomság

Novemberben és decemberben abszolút idénye van a céklának, így ha vásárolsz belőle valamennyit, akkor nagyon finom ételeket varázsolhatsz az asztalra. A cékla nem csak azért szuper választás, mert a színe feldobja az ételeket, javítja a keringést és stimulálja az idegrendszert, de szuper A-, B-, C-vitaminforrás is.

Kép forrása: yummly.com

Hozzávalók:

  • 6 szál sárgarépa,
  • 3 fej cékla,
  • 2 póréhagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 110 g feta sajt,
  • szójaszósz,
  • fűszerek.

Elkészítés:

Kezdd azzal, hogy meghámozod a céklát, majd vágd őket kisebb darabokra és egy nagy lábasban 10-15 percig párold meg. Időközben nézz rá, és ha kell, adj hozzá még vizet, nehogy leégjen. 10 perc elteltével öntsd hozzá a meghámozott, feldarabolt sárgarépát, majd amíg puhulnak a zöldségek, vágd fel a póréhagymát és egy másik edényben párold meg azt is egy kis olívaolajon. Ehhez jöhet a fokhagyma, majd a másik edényben megpárolt zöldségek. Ha minden kész, akkor vajazz ki egy hőálló edényt és öntsd bele a zöldségeket, törd rá a feta sajtot, szórd meg egy kis szójaszósszal, majd sózz és borsozz. 180 fokos sütőben addig süsd, amíg a sajt meg nem pirul a tetején!

Tipp: Ha szeretnéd, hogy egy kicsit laktatóbb legyen az étel, akkor csirkét is kockázhatsz az ételhez, amit a sütés előtt egy kis olajon piríts meg. Ha egytálételként fogyasztanád ezt a fogást, akkor egy kis tejszínnel még meglocsolhatod, hogy krémesebb és lágyabb legyen a végeredmény.

Zöld lasagne

A lasagnét mindenki szereti, egyszerű elkészíteni, nagyon jól variálható, és bármivel is kombinálod, a végeredmény szuper finom lesz. Mit szólsz, ha izgalmas zöldségekkel dobod fel a megszokott recepted?

Kép forrása: foxeslovelemons.com

Hozzávalók:

  • 60 dkg spenót,
  • 50 dkg kelkáposzta,
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 30 ml tej,
  • 90 g reszelt parmezánsajt,
  • 30 dkg ricotta,
  • 1 tojás,
  • őrölt szerecsendió,
  • lasagne tészta.

Elkészítés:

A fagyasztott leveles spenótot olvaszd ki, a kelkáposztát pedig szedd levelekre és a kemény részeket vágd ki. Mosd meg a leveleket, majd egy kis olajon párold egy kicsit a fokhagymával. Ha megvagy, tedd félre és egy másik edényben közepes lángon keverd össze a maradék olívaolajat, a lisztet egy kis sóval, majd add hozzá a tejet és kevergesd addig, amíg sűrű nem lesz a szósz állaga, majd add hozzá a reszelt sajt felét. Ezután vedd elő az edényt, amiben sütni szeretnéd az ételt, vajazd ki egy kicsit, majd alulra tedd bele a zöldségeket, erre jöhet a tojás, a ricotta, egy kis citromlé, és a szerecsendió keveréke, majd a sajtszósz. A sajtszószra jöhetnek a tésztalapok, majd minden elölről, amíg van alapanyag. A lényeg, hogy az utolsó réteg sajtszósz legyen, majd a maradék reszelt sajt. Így mehet a 180 fokos sütőbe körülbelül 45 percre letakarva, majd további 15 percre úgy, hogy nincs lefedve, hogy megpiruljon a tetején a sajt.

Édeskrumpli a köbön

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de édeskrumpli nélkül nehéz lenne az élet. Szuper helyettesítője a burgonyának és még egészséges is, hiszen sokféle vitamint, ásványi anyagot és béta-karotint tartalmaz. Nézzük, mit süthetsz belőle a hidegben!

Kép forrása: natashaskitchen.com

Hozzávalók:

  • 3 édeskrumpli,
  • 125 ml kókusztej,
  • 4 evőkanál kókuszolaj,
  • 2 evőkanál juharszirup,
  • vaníliaaroma,
  • só,
  • 4 szelet bacon,
  • 75 g pekándió,
  • 40 g kókuszvirág cukor.

Elkészítés:

Hámozd meg az édeskrumplikat, vágd fel őket kisebb darabokra, majd tedd egy nagy lábas vízbe és forrald kb. 10 percig. Ha puhára főttek, akkor tedd őket egy késes robotgépbe a kókusztejjel, 3 evőkanál kókuszolajjal, a juharsziruppal és a fűszerekkel, majd készíts belőle egy sima állagú masszát. Ha megvagy vele, akkor ez már mehet is egy hőálló edénybe, amire jöhetnek a kisebb darabokra tépett baconök, majd a magvak és a végén egy kis cukor. Kész is van az étel, már csak a sütés van hátra, 200 fok és kb. 15 perc. Isteni!

Brokkolit ide!

Imádjuk azokat az ételeket, amiket gyorsan előkészíthetsz, nem kell hozzá sok hozzávaló és utána csak a sütőbe teszed és már kész is. Amíg az étel sül, te csinálhatsz mást, a vacsorával nem is kell foglalkoznod!

Kép forrása: theviewfromgreatisland.com

Hozzávalók:

  • 450 g brokkoli,
  • 3 evőkanál vaj,
  • 3 evőkanál liszt,
  • 500 ml tej,
  • 200 g reszelt sajt,
  • 2 tojás,
  • só,
  • bors,
  • szerecsendió.

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd vajazz ki egy hőálló edényt. Szedd rózsákra a brokkolit, tedd egy tálba, önts hozzá egy kis vizet és tedd be a mikróba pár percre. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, add hozzá a lisztet, majd ha egy kicsit megpirult, öntsd hozzá a tejet és keverd, amíg sima és csomómentes nem lesz. Ezután vedd le a tűzről és add hozzá a sajtot, a tojást és a fűszereket. Ha megvagy, akkor keverd bele a brokkolit is, majd az egészet öntsd a hőálló edénybe és tedd a sütőbe körülbelül egy órára.

Tipp: Ha szeretnéd, tehetsz közé sonkát vagy csirkemellet, hogy laktatóbb legyen!