Nincs időd főzni? 4 vendégváró étel, amit pikk-pakk elkészíthetsz

Írta: ,

Télen az ünnepi időszak előtt és alatt nem ritka jelenség otthonunkban a lelkes vendégsereg. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy látogatóba jönnek barátaink, rokonaink, esetleg munkatársaink, akiket jó vendéglátó módjára szeretnénk főzőtudományunkkal is lenyűgözni. Ha nem akarod a szokásos hidegtállal fogadni a meghívottakat, ugyanakkor a munka és a családi kötelezettségek mellett nincs időd a hosszú órákig tartó főzőcskézésre, próbáld ki a most következő egyszerű, mégis látványos recepteket!

Ízletes mártogatósok Kép forrása: wonkywonderful.com

1/4 Ízletes mártogatósok

A különböző mártogatós szószok tökéletes kísérőt biztosítanak a rágcsálnivalókhoz, zöldségekhez, vagy akár gyümölcsökhöz is. Természetesen mindenki ismeri a padlizsánkrémet és az avokádókrémet, de persze ezek mellett még számtalan nagyszerű mártogatós recept létezik, melyekkel feldobhatod az előételeket!

Így például különleges mártogatóst készíthetsz spenótból és articsókából, de akár a főtt édesburgonyát és csicseriborsót is felhasználhatod a szószokhoz. A tél kedvelt ételei közé tartoznak a különböző babfélék, melyek kiváló fehérjeforrást jelentenek és többféleképpen is felhasználhatóak. A mártogatóshoz tökéletes alapanyag lehet a feketebab.

Konyhai robotgép segítségével turmixolj össze egy konzerv szárított fekete babot egy fél lilahagymával, egy kevés citromlével, egy-két gerezd összetört fokhagymával, olívaolajjal, csípős pirospaprikával és egy kis korianderrel!

Sült zöldségek Kép forrása: delish.com

2/4 Sült zöldségek

Szerencsére a boltok polcain télen is sokféle olyan zöldség kapható, melyekből egyszerű és gyors vendégváró ételeket készíthetsz. Ha unod a megszokott burgonyachipset, cseréld le a krumplit gyökérzöldségekre!

A zöldségchipshez nem kell más, mint egy fehérrépa (kis szeletekre vágva), egy kisméretű zeller (kis darabokra vágva), egy nagy sárgarépa (kis szeletekre vágva), egy póréhagyma (szeletekre vágva), és két evőkanál kukoricaliszt, valamint némi napraforgóolaj. Hevesen lobogó vízben kissé puhítsd meg a zöldségeket (kb. 2 percig), majd öntsd át őket egy szűrőbe. Tedd ki a zöldségeket egy konyhai papírtörölközőre, és miután megszáradtak, egy nagy tálban forgasd meg őket a kukoricalisztben! Ha ezzel is elkészültél, készítsd el a tésztabundát. Keverj össze 85 g önkelő lisztet 85 g kukoricaliszttel, 200 ml szénsavas vízzel, két evőkanál napraforgóolajjal, fél evőkanál sóval, és egy kis köménymaggal! Mártsd a zöldségeket az így kapott keverékbe, végül két-három perc alatt süsd ki őket egy nagy serpenyőben! Tálald édes chili szósszal!

Bruschetta kicsit másképp Kép forrása: wildeorchard.co.uk

3/4 Bruschetta kicsit másképp

A bruschetta eredetileg olasz étel, pirított kenyérszeletet jelent, melyet általában fokhagymával és olívaolajjal dörzsölnek be, majd sóval, borssal, esetleg paradicsommal tálalnak.

Ezt a közkedvelt előételt persze másképp is elkészítheted! Nyűgözd le a vendégeidet a kreativitásoddal!

Pirítsd meg a baguette szeletek mindkét oldalát 1-2 perc alatt, majd helyezd rá a feltéteket ízlésed szerint. Az olívaolajos kenyérszeleteket szervírozhatod balzsamos gombával és krémsajttal, de tehetsz rájuk pestot és parmezánt is!

A variációk száma végtelen, a lehetőségeknek pedig csak a képzeleted szabhat határt.

Sült halloumi sajt Kép forrása: simply-delicious-food.com

4/4 Sült halloumi sajt

A halloumi sajt hagyományosan egy ciprusi étel, melyet kecske, juh és tehéntejből állítanak elő. A kissé gumiszerű sajtot azonban szerencsére már itthon is beszerezheted! Enyhén sós íze tökéletesen passzol a humuszhoz vagy a zöldsalátához.

Ha grillezett halloumi sajtot szeretnél készíteni, szükséged lesz először is kétszer 250 g csomag halloumi sajtra, lisztre, 120 ml olívaolajra, két marék kakukkfű vagy oregáno levélre, és két citrom levére. Öblítsd le a halloumi sajtot, hogy megszabadulj a felesleges sótól, majd szárítsd meg egy konyhai papírtörlőn. Vágd a sajtot egy centiméteres szeletekre, ezután pedig forgasd meg őket kissé a lisztben. Forrósítsd fel az olajat egy tapadásmentes edényben, és süsd két-három percen keresztül a sajtdarabok mindkét oldalát aranybarnára!

Sütés után ízesítsd a sajtot kakukkfűvel és citromlével!