Nem csak grillezheted! 3 pofonegyszerű recept cukkiniből, fogyósan

Írta: ,

Beköszöntött a cukkini szezon: itt az ideje, hogy te is kipróbálj valamilyen izgalmas receptet. Természetesen nem a rántott verzióra gondolunk, hiszen ez az egészséges zöldség semleges ízénél fogva a legváltozatosabb fogások alapanyaga lehet. Cikkünkben ezek közül mutatunk be hármat.

Bolognai cukkini spagetti

A cukkini tényleg igazi jolly joker a diétázók körében, hiszen egy olyan, egyébként kifejezetten kalóriadús ételt is reformmá lehet alakítani vele, mint a Bolognai spagetti. A titok abban rejlik, hogy a spagetti tésztát cukkinival kell helyettesíteni.

Hozzávalók (2 személyre):

  • fél kiló darált sertéslapocka
  • egy vöröshagyma
  • fél liter paradicsomlé
  • két cukkini
  • só, bors, pirospaprika, bazsalikom, oregánó
  • két evőkanál kókuszolaj

Kép forrása: MSPhotography/depositphotos.com

Recept:

Akkor a legkönnyebb a dolgod, ha van zöldségspirálozód, hiszen csak át kell rajta nyomni a megtisztított cukkinit, és máris megkapod a vékony, hosszú, spagetti tésztára emlékeztető zöldség-szeleteket. Persze, egy reszelővel is boldogulni fogsz, vagy azt is csinálhatod, hogy egy nagyon éles késsel esel neki a cukkininek – ám így el fog tartani egy darabig, amire tésztára emlékeztető darabokat kapsz. Ha ez megvan, tedd tésztaszűrőbe a cukkinit, és sózd le, majd hagyd állni 15-20 percig.

Közben kockázd fel a vöröshagymát, és tedd fel a kókuszolajra, majd amikor már üveges, vedd le a tűzről, hintsd meg pirospaprikával, majd visszatéve add hozzá a darált húst. Sózd, borsozd, alaposan forgasd át, majd amikor már megpirult a hús, add hozzá fokozatosan a paradicsomlevet is. Alacsony lángon, fedő alatt főzd össze, majd 10-15 perc után vedd le a fedőt, add hozzá a bazsalikomot és azt oregánót is.

Közben, öblítsd le a cukkinit, tegyél fel vizet a tűzre, és amikor már forr, dobd bele a cukkinit, főzd egy-két percig, majd az eredeti tésztához hasonlóan öblítsd le hideg vízzel. Keverd a bolognai szószhoz, és már tálalhatod is.

Cukkini-krémleves

Talán a cukkini-krémleves kevésbé elterjedt, mint mondjuk a brokkoliból vagy karfiolból készült verzió, pedig semmivel sem bonyolultabb vagy kevésbé finomabb, cserébe kalóriaszegény, vitamindús fogás.

Hozzávalók (két személyre):

  • két nagyobb cukkini
  • három gerezd fokhagyma
  • egy fej  vöröshagyma
  • két evőkanál kókuszolaj
  • két evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • fél liter víz
  • négy evőkanál tejföl
  • só, bors, szerecsendió, kapor
  • két szelet teljes kiőrlésű pirítós

Kép forrása: Lena.Saulich/depositphotos.com

Recept:

A vöröshagymát, fokhagymát és a cukkinit kockázd fel, és fonnyaszd össze a kókuszolajon. Ízesítsd a fűszerekkel, majd add hozzá a lisztet, és fokozatosan öntsd fel vízzel. Fedő alatt főzd, majd amikor már teljesen puhák a zöldségek, botmixerrel pürésítsd, majd főzd tovább pár percig, végezetül pedig keverd bele a tejfölt is. A felkockázott pirítóssal tálald.

Cukkinis muffin

A reform édességek kedvelőinek bizonyára nem újdonság a cukkini, mint süti-alapanyag, hiszen a desszertek terén is nagyon változatosan fel lehet használni.

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • egy nagyobb cukkini
  • 150 g zabpehelyliszt
  • két tojás
  • 80 g dió
  • három evőkanál kókuszolaj
  • fél csomag sütőpor
  • 30 g negyedannyi édesítő (eritrit-stevia keverék)
  • egy evőkanál fahéj

Kép forrása: Fahr_wasser/depositphotos.com

Recept:

Verd fel a tojásokat, és add hozzá az édesítőt, a fahéjat és a kókuszolajat. Egy másik edényben keverd el a lisztet a sütőporral, az apróra vágott diót is add hozzá, majd fokozatosan keverd a tojásokhoz. Közben reszeld le a cukkinit, majd miután lecsöpögtetted add a többihez. Töltsd a masszát muffinformába, és előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt süsd készre.