Mi legyen a maradékkal? 5 szuper recept a maradék karácsonyi sültből

Írta: ,

Karácsonykor sokan hajlamosak vagyunk túlzásba esni, és annyit főzni, amivel egy egész hadsereget is jól lakathatnánk. Ha maradt sült hús az ünnepekről, akkor ezt felhasználhatod szuper fogásokhoz. Mutatunk pár receptet arra, hogyan hasznosíthatod újra a maradékot!

Pulykás saláta Kép forrása: sixsistersstuff.com

1/5 Pulykás saláta

Akár csirkéből is készülhet ez az ínycsiklandó, szendvicsbe tölthető saláta, amely egy fantasztikus kímélő fogás a habzsidőzsi után.

Hozzávalók

3 csésze apróra vágott, maradék sült pulyka vagy csirke, 2 szál újhagyma apróra vágva, 1 aprított zeller szál, 3 evőkanál majonéz, fél fej aprított jégsaláta, ½ csésze aszalt vörösáfonya, só, bors

Elkészítés

Először a zöldségeket tedd egy tálba, majd keverd össze ezeket a majonézzel. Ezután add hozzá a húst és a fűszereket is, végül pedig a vörösáfonyát. Fogyaszthatod a salátát magában is, de piritóson vagy szendvicsbe töltve is isteni finom!

Mexikói egytál Kép forrása: paleoleap.com

2/5 Mexikói egytál

Bármilyen maradék húsból készítheted ezt a pikáns egytálételt, amely igazán jól fog esni a téli hidegben!

Hozzávalók

2 csésze apróra vágott maradék sült, 1 csípős paprika apróra vágva, 2 csésze koktélparadicsom, 1 aprított vöröshagyma, 1 hámozott avokádó, fokhagyma, 1 csípős zöldpaprika, 1,5 csésze paradicsomszósz, 3 evőkanál chilipor, 1 teáskanál kömény, só, bors, ízlés szerint jalapeno

Elkészítés

A hagymát párold üvegesre olajon, majd dobd rá a sültet is.

Sózd és borsozd, majd add hozzá a paprikát, a paradicsomot és a fokhagymából 3 apróra vágott gerezdet. Ha megpirult, öntsd rá a paradicsomszószt, és add hozzá a maradék fűszert. Fedő alatt főzd 20-25 percig, majd a csípős zöldpaprikával, a jalapeno-val és a szeletekre vágott avokádóval a tetején tálald. Friss kenyérrel a legfinomabb!

Serpenyős rizseshús Kép forrása: recipetineats.com

3/5 Serpenyős rizseshús

Maradék sertéshúsból a legfinomabb, de akár szárnyasból is készítheted!

Hozzávalók

2 evőkanál vaj, 1 apróra vágott répa, 1 vékonyan szelt vöröshagyma, 2 csésze apróra vágott sülthús, 2 tojás, 3 csésze főtt rizs, aprított újhagyma, szójaszósz, só, bors, gyömbér, fokhagymapor

Elkészítés

A hagymát pirítsd meg a vajon, add hozzá a répát, majd párold egy kicsit. Önstd fel egy kis szójaszósszal a zöldséget, és add a serpenyőhöz a rizst is. Pirítsd jól le a szójaszószban, majd add hozzá a húst és szórd meg a fűszerekkel. 10 percig kevergesd, majd üsd rá a két tojást és keverd jól el. Ha a tojás megpirult, tálalhatod is a rizses húst, egy kis aprított újhagymával a tetején.

Húsos pite Kép forrása: 12tomatoes.com

4/5 Húsos pite

Szuper étel ebédre vagy vacsorára!

Hozzávalók

1 csomag fagyasztós pitetészta, 2 csésze sült hús ledarálva, 2 csésze reszelt főtt burgonya, 1 csésze maradék súlthús töltelék, 1 tojás, só, bors

Elkészítés

A húst keverd össze a reszelt burgonyával, a maradék töltelékkel és üss rá egy tojást.

Sózd és borsozd, majd a keveréket töltsd bele a kör alakúra szaggatott pitetésztába. A tésztákat hajtsd félbe, és a szélét nyomkodd össze, hogy húsos táska alakja legyen. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 180 fokon 30 percig.

Leves maradék szárnyasból és rizsből Kép forrása: theseasonedmom.com

5/5 Leves maradék szárnyasból és rizsből

Ha egy könnyebb ételre vágysz az ünnepek után, próbáld ki ezt a fenséges levest!

Hozzávalók

2 evőkanál olíva olaj, 1 apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 liter alaplé, 2/3 csésze főtt rizs, 2,5 csésze víz, 1,5 csésze maradék csirke- vagy pulykahús, 4-4 darabolt sárga és fehérrépa

Elkészítés

A hagymát pirítsd meg az olajon, majd add hozzá a répákat, a fokhagymát és a húst is. Sózd és borsozd, majd az egészet öntsd fel az alaplével. Főzd addig, amíg a répák meg nem puhulnak, és közben pótold vízzel az elfőtt folyadékot. Add hozzá a rizst is, főzd további 5 percig és tálalhatod is a levest!