Méltatlanul hanyagolt belsőségek: egyszerűen elkészíthető, ínycsiklandó fogások

Írta: ,

A húsfogyasztók körében egyértelműen a belsőségek azok, amik háttérbe szorulnak, gyakorlatilag érthetetlenül.

Persze lehet, hogy nem igazán szereted a pacalt, vagy éppen a szalontüdőt, de ennél jóval hétköznapibb, mégis isteni receptekkel is kísérletezgethetsz. 

Pikáns zúzapörkölt

A zúza egy rendkívül sokoldalú belsőség, holott leginkább csak a különféle húslevesekben láthatod, használhatod a leggyakrabban. Pedig pörköltben is isteni!

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkezúza
  • 250 ml zúzott paradicsom (dobozos, vagy konzerv)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Olaj
  • Bors
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál Erős Pista
  • Víz

Elkészítése:

Miután a csirkezúzát alaposan megmostad, vágd fel kisebb, egyforma darabokra (minél alaposabb vagy, annál kevesebbet kell főznöd). Aprítsd fel a hagymát, majd kevés olajon pirítsd üvegesre. Tedd félre a tűzről az edényt, szórd bele a pirospaprikát és alaposan keverd el.

A lecsöpögtetett zúzát forgasd össze a paprikás hagymával, sózd, borsozd, öntsd fel vízzel és fedő alatt kezdd el párolni. Kb. 1 óra elteltével öntsd hozzá a paradicsomlét és keverd bele az Erős Pistát (ha nem szeretnéd csípősen, akkor utóbbit bátran hagyd ki), végül pedig reszeld hozzá az ételhez a fokhagymákat.

Ezután még forrald 1-1,5 óráig, míg kellően megpuhul. Tarhonyával, vagy tört burgonyával tálald.

Baconbe tekert csirkemáj falatkák

A csirkemáj már jóval népszerűbb fogás, sokkal több asztalra kerül, mint a zúza. Nem csoda: könnyen elkészíthető, változatos, kalóriaszegény és még olcsó is. Ez a fogás ráadásul party falatka is lehet, miközben főételként egyaránt megállja a helyét.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csirkemáj
  • 1 nagy csomag szeletelt bacon
  • Bors
  • Olaj

Elkészítése:

Tisztítsd meg a májakat az esetleges hártyáktól, majd középen vágd őket ketté. Fontos, hogy az elvékonyodott részen haladj a késsel, ne máshol vágd szét a májat, mert az később könnyen széteshet.

Teríts ki egy-egy szelet bacont a vágódeszkára, majd helyezz rá egy fél májat. Sózd és borsozd meg a húst, esetleg kevés majoránnát szórj rá, majd tekerd fel a baconnel együtt. Nem muszáj túl szorosan, de azért legyél határozott.

Ezután egy edénybe tegyél egy kevés olajat, majd a jöhetnek bele az apró tekercsek úgy, hogy a bacon széle kerüljön alulra (így nem fognak szétesni az apró csomagok).

Alacsony hőfokon süsd meg a tekercsek mindkét oldalát, különben a bacon megég, a csirkemáj viszont nyers marad – azonban ha türelmes vagy, omlós falatok várnak ropogós szalonna köntösben.

Ha nagyon belejöttél, kísérletezgethetsz különböző fűszerekkel, de akár aszalt szilvát is tekerhetsz a máj mellé.

Velős bagett

A velő legalább annyira megosztja a közvéleményt, mint a pacal, sokan egyszerűen képtelenek elvonatkoztatni attól, hogy tulajdonképpen agy került a tányérjukra. Nem baj, ha ez téged is elrettent, de amennyiben nem zavar, az alábbi tartalmas, de nem éppen kalóriaszegény receptet garantáltan imádni fogod.

Hozzávalók:

  • 0,25 kg sertés velő
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Pirospaprika (lehetőleg enyhén csípős)
  • Bors
  • Petrezselyem
  • Kevés olaj
  • Egy bagett

Elkészítése:

A velőt alaposan mosd meg és húzd le róla a hártyát. Vágd fel a vöröshagymát, dinszteld meg kevés olajon, majd keverd hozzá a pirospaprikát.

Ezután forgasd össze a velővel, majd sózd, borsozd az ételt. Nem kell turmixolnod, vagy darabolnod, miközben az étel készül, ugyanis a velő idővel krémessé válik.

Ízesítsd petrezselyemmel, add hozzá a fokhagymát, majd halmozd az elkészült masszát a félbevágott és elnegyedelt, előzőleg kicsit megpirított bagettekre. Sütőben süsd ropogósra, és már tálalhatod is!