Megmaradt a bor? 5 étel, amiben szuperül felhasználhatod

Írta: ,

Igen, igen, és is ismerem a régi viccet, miszerint aki nem tud meginni egy üveg bort, az minek bontja meg, de lássuk be: előfordul, hogy megmarad néhány deci az üveg alján, amit másnap már senkinek nincs kedve meginni. Az alábbi receptekbe azonban még pont jók lesznek!

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy nagy serpenyőben, amit majd a sütőbe is be tudsz tenni, önts olívaolajat és tedd bele a sóva, borssal ízesített csirkét – használhatsz combot, mellet, vagy bármilyen más részt is – a bőrös részével lefelé.

Pirítsd 4-5 perc alatt ropogósra, majd fordítsd meg a hússzeleteket, és tedd a serpenyőt a sütőbe, és süsd készre a csirkét.

Egy edénybe tegyél ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott mogyoróhagymát és fokhagymát, majd öntsd fel fél csésze száraz fehérborral, és főzd addig, amíg a folyadék nagy része elpárolog.

Tegyél bele egy-két csirkecsontot, és főzd addig, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor ízesítsd a mártást petrezselyemmel, bazsalikommal, sóval, borssal, és keverj bele egy evőkanál vajat.

Locsold a mártást a csirkedarabokra, és tálald forrón!

Egy edényben olvassz fel kevés vajat, és fonnyassz meg rajta egy-két közepes szár, apróra vágott újhagymát.

Forgass bele nagyjából fél kilogramm tetszés szerinti gombát, sózd, borsozd, önts hozzá fél deciliter száraz fehér bort, majd forrald néhány percig, hogy az alkohol kifőjön, az ízek pedig összeérjenek.

Ekkor adj hozzá nagyjából egy liter vizet, majd lefedve hagyd főni, amíg a gomba teljesen meg nem puhul.

Ekkor egy botmixerrel krémesítsd a levest, majd öntsd fel az egészet egy kis dobozos tejszínnel.

Ha szükséges, adj még hozzá sót és borsot.