Megmaradt a bor? 5 étel, amiben szuperül felhasználhatod

Írta: ,

Igen, igen, és is ismerem a régi viccet, miszerint aki nem tud meginni egy üveg bort, az minek bontja meg, de lássuk be: előfordul, hogy megmarad néhány deci az üveg alján, amit másnap már senkinek nincs kedve meginni. Az alábbi receptekbe azonban még pont jók lesznek!

1/5 Csirke fehérboros szószban

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy nagy serpenyőben, amit majd a sütőbe is be tudsz tenni, önts olívaolajat és tedd bele a sóva, borssal ízesített csirkét – használhatsz combot, mellet, vagy bármilyen más részt is – a bőrös részével lefelé.

Pirítsd 4-5 perc alatt ropogósra, majd fordítsd meg a hússzeleteket, és tedd a serpenyőt a sütőbe, és süsd készre a csirkét.

Egy edénybe tegyél ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott mogyoróhagymát és fokhagymát, majd öntsd fel fél csésze száraz fehérborral, és főzd addig, amíg a folyadék nagy része elpárolog.

Tegyél bele egy-két csirkecsontot, és főzd addig, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor ízesítsd a mártást petrezselyemmel, bazsalikommal, sóval, borssal, és keverj bele egy evőkanál vajat.

Locsold a mártást a csirkedarabokra, és tálald forrón!

2/5 Fehérboros gombakrémleves

Egy edényben olvassz fel kevés vajat, és fonnyassz meg rajta egy-két közepes szár, apróra vágott újhagymát.

Forgass bele nagyjából fél kilogramm tetszés szerinti gombát, sózd, borsozd, önts hozzá fél deciliter száraz fehér bort, majd forrald néhány percig, hogy az alkohol kifőjön, az ízek pedig összeérjenek.

Ekkor adj hozzá nagyjából egy liter vizet, majd lefedve hagyd főni, amíg a gomba teljesen meg nem puhul.

Ekkor egy botmixerrel krémesítsd a levest, majd öntsd fel az egészet egy kis dobozos tejszínnel.

Ha szükséges, adj még hozzá sót és borsot.

3/5 Részeges pulykaragu

80 dkg pulykahúst kockázz fel, sózz, borsozz, és piríts meg egy kevés olajon vagy vajon.

A húst tedd félre, a serpenyőbe pedig tegyél egy fej apróra vágott hagymát és 4 gerezd zúzott fokhagymát, felkockázott sárgarépát, zellert, valamint 1-2 babérlevelet.

Tedd vissza a pulykakockákat a serpenyőbe, öntsd fel az egészet vízzel, és lefedve párold puhára a hozzávalókat úgy, hogy az elpárolgott folyadékot mindig egy kevés fehér borral pótolod.

Mielőtt kész, karikázz fel egy póréhagymát, forgasd a raguba, és párold az egészet még nagyjából 5 percig, mielőtt tálalod.

Gyors burgundi marha Kép forrása: fotek/depositphotos.com

4/5 Gyors burgundi marha

Egy nagy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olíva olajat. Fél kiló marhahúst vágj nagyjából fél centis szeletekre, ízesítsd őket sóval, borssal, és pirítsd mindkét oldalukat nagyjából 5 percig.

A húsokat vedd ki, tedd félre, és tegyél a serpenyőbe egy konzerv gombát, és egy konzerv gyöngyhagymát (csípős paprikát is vághatsz hozzá, ha pikánsan szereted). Főzd addig, amíg a folyadék elpárolog.

Öntsd fel az egészet két csésze vörös borral, és főzd körülbelül 5-6 percig, amíg a folyadék a felére párolog.

Ekkor adj hozzá egy csésze instant gombalevest, és forrald össze.

Tedd vissza a húsokat a lébe, és hagyd, hogy teljesen átfőjenek. Tálalás előtt petrezselyemmel díszítheted az ételt.

5/5 Vörösboros bolognai szósz

Egy evőkanál felhevített olíva olajon párolj meg fél kiló darált marhahúst, önts hozzá egy pohár száraz vörös bort, majd főzd, amíg a folyadék fele elpárolog.

Ekkor adj hozzá 3/4 csésze tejet, 2-3 leforrázott és meghámozott, vagy konzerv paradicsomot, ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, és forrald össze az egészet.

Vedd alacsonyabbra a hőfokot a lábas alatt, és hagyd óvatosan rotyogni az egészet körülbelül 15-20 percig, amíg a szósz sűrűsödni nem kezd.

Közben főzd meg a neked szimpatikus tésztát, és ha kész, már tálalhatsz is!