Medvehagymával és sajttal töltött hús

Írta: ,

Néhány medvehagyma-levéllel egy egyszerű sajtos töltött húst is megbolondíthatunk.

A medvehagyma ezerarcú, hagymaízű csodanövény. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét. Roppant egészséges: csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, és az emésztőrendszerre is kiváló hatással van. A gyógyszeripar tömegesen gyűjti és használja. Európában a kipusztulás szélére került ez a növény.

Hazánkban is szabályozott a gyűjtése: max. 2 kg-ot szedhetünk belőle fejenként. A medvehagyma levelei élénkzöldek, fényesek, hosszúnyelűek és lándzsa alakúak. Nagyon hasonlítanak a gyöngyvirágra. A medvehagyma szedésekor ujjaink között összemorzsolva egy levélkét jellegzetes fokhagymaillatot érzünk. 

Hozzávalók:

  • 2 csirkemell filé
  • bors
  • 8-10 medvehagyma
  • 10 dkg ementáli sajt

Elkészítés:

A csirkemell filéket éles késsel szépen szétnyitjuk. A megtisztított medvehagymákat szépen ráterítjük. A sajtot megreszeljük, és a medvehagymás húsra szórjuk. A medvehagymával és reszelt ementáli sajttal töltött húsokat szorosan feltekerjük.

Egy jénai edényt olajjal vékonyan kikenünk, és a töltött húsokat a hajtással lefelé belesorakoztatjuk.

A jénait sütőbe tesszük, majd a sütőt bekapcsoljuk. 180 fokon kb. fél óra alatt sülnek meg a mennyei medvehagymával és sajttal töltött hústekercsek.

Tálalás előtt picit pihentessük a töltött húst, és csak utána szeleteljük.

Tetszés szerinti körettel és friss salátával kínáljuk.