5 különleges recept tavaszra, ha újítanál a megszokott menün

Irimiás Alíz
Írta: ,

Gyorsan elkészíthető, friss, könnyű fogások – ha kezdesz kifogyni az ötletekből, hogy mivel lepd meg a szeretteid a hétvégi összejöveteleken, adunk egy kis inspirációt!

Hozzávalók:

A besamel mártáshoz: 2 teáskanál vaj, 2 teáskanál liszt, 1 csésze meleg tej, 1 csipetnyi só, bors és szerecsendió

A töltelékhez: 220gr főtt sonka, 2 csésze spenót felaprítva, 1 csésze reszelt sajt

Elkészítés:

Vágd fel a levelestésztát egyenlő négyzetekre, és közben melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A besamel szósz elkészítéséhez olvaszd meg a vajat egy lábosban, add hozzá a lisztet és a sót, majd kevergesd, amíg aranybarna nem lesz. Kevergetés közben öntsd fel a tejjel, add hozzá a borsot és a szerecsendiót, majd forrald fel. Addig kavargasd, amíg be nem sűrűsödik. Forgasd bele a spenótot és főzd 1 percig, majd mehet bele a sonka és a sajt. A levelestészta négyzeteket helyezd sütőpapírra egy tepsibe, és tegyél mindegyikre 1-2 kanállal az elkészített besameles töltelékből. Szórd meg reszelt sajttal, és hajtogasd össze a kis négyzeteket, mint a túrósbatyut. Kend meg tojással és tedd be a sütőbe 20 percre, amíg aranybarna nem lesz. Friss salátával tálald!

Tavaszi ráksaláta Kép forrása: southernliving.com

Hozzávalók:

4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 3 teáskanál citromlé, némi reszelt citromhéj, 1 teáskanál só, 1 csipetnyi bors, 1 csésze főtt orzo tészta (só és zsiradék nélkül készítve), 1 csésze párolt spárga kb. 1 cm-es darabokra szeletelve, 1 csésze friss zöldborsó párolva, 1 csésze párolt zöldbab, 1 csésze főtt garnélarák (3 percnyi főzés után lecsöpögtetve), petrezselyemzöld és tárkony.

Elkészítés:

Forrald össze az extra szűz olívaolajat, a 3 evőkanál citromlét és a reszelt citrom héját. Tedd félre. Egy nagy tálba öntsd össze a főtt, leszűrt orzo tésztát, a párolt és lecsöpögtetett zöldségeket, illetve a főtt garnélát. Locsold meg az olívaolajas öntettel, szórd meg sóval, borssal, petrezselyemzölddel és tárkonnyal. Szobahőmérsékleten vagy hidegen tálald.