Kijevi csirkemell

Írta: ,

Ez a recept az eredeti leírás alapján készült. A kijevi csirkemell vajas-fokhagymás-petrzselymes tölteléket kapott. Sajt nincs benne. 

Fogyasztáskor, ha kettévágjuk a húst, a mennyei töltelék lávaszerűen tör utat magának. Először fantasztikus illatával, majd ízével is lenyűgöz bennünket.

Hozzávalók:

  • 2 közepes filézett csirkemell
  • bors
  • szerecsendió
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál petrezselyemzöld
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. A fokhagymát megtisztítjuk, egy kés oldalával összenyomjuk, így illóolaj tartalmát jobban megőrzi, mintha fokhagymanyomót használnánk.

A fokhagymát összekeverjük a vajjal és az apróra vágott petrezselyemzölddel. A fűszeres vajat hengerszerűen folpackba csomagoljuk, majd fagyasztóba tesszük. Ha fagyott tölteléket kap a hús, panírozás után sütéskor nem folyik majd ki.

A csirkemell filéket lapjában kettévágjuk, majd óvatosan kiklopfoljuk. Csirkemell filénél általában elég a „lapogatás”, de az alapos töltés, a ráhajtogatás most azt igényli, hogy nagy és vékony legyen a hús.

Sózzuk, borsozzuk a húst. Szerecsendióval enyhén megszórjuk.

A fűszeres vajat kivesszük a fagyasztóból. A vajhenger negyedét levágjuk, a húsra helyezzük. A hússzelet 2 oldalát felhajtjuk, majd a húst szépen feltekerjük. Lisztben, majd felvert tojásban megforgatjuk. Végül a zsemlemorzsa borítást is megkapja.

Bevonatos serpenyőben kevés olajban megsütjük a kijevi csirkemellet.

Köretként petrezselymes rizst vagy krumplipürét adunk.