Karamellizált lazac

Írta: ,

Ez az étel amilyen puccosnak hangzik, pontosan annyira az is, és bármelyik menő étteremben a tányérodra kerülhetne, de ha magad veszed meg a hozzávalókat, akkor az éttermi ár töredékéért kerülhet a luxusfogás az asztalra, ráadásul senkinek sem kell tudnia, hogy milyen pofonegyszerű volt elkészíteni. 

Ha egy különleges alkalomra szeretnél vacsorát készíteni, például az évfordulótokat, vagy egy szülinapot ünnepeltek kettesben, de nincs túl sok időd a nap végén még sütkérezni is, akkor a karamellizált lazac gyorsan kihúz a bajból, és méltó főszereplője lesz a vacsoraasztalnak.

Hozzávalók:

fél csésze cukor, 2 és fél evőkanál tengeri só (ha tudod, egy robotgépben zúzd finomabb szeműre), frissen őrölt fekete bors, olívaolaj, fél kiló lazacfilé, 4 szeletre vágva, a bőrével együtt.

Elkészítés:

Egy laposabb tálban keverd össze a cukrot, a sót és a borsot, majd tedd a lazacszeleteket a sós cukorba, és mindkét oldalukat vond be a keverékkel. Egy tapadásmentes serpenyőben melegíts fel egy kis olajat, és amikor már forró, a bőrös felükkel lefelé fektesd bele a lazacokat.

Süsd így 2-3 percig, majd fordítsd meg őket, és süsd a másik oldalt is ugyanennyi ideig, ha vastagabbak a szeletek, vagy egy kicsit rövidebb ideig, ha vékonyabbak. melegítsd elő a sütőt 230 fokra, minden lazacszelet tetejére tegyél 2-2 teáskanál sós cukrot, majd a szeleteket tedd át a sütőbe. Süsd őket 5-10 percig, folyamatosan figyelve, hogy a lazac ne égjen meg.

Az nem baj, ha a tepsi alján a cukor égettnek látszik, amíg a lazacok teteje csak arany-barna. Ha kész, vedd ki a lazacot és hagyd pár percig hűlni, mert a cukor nagyon forró lesz. Tálalás előtt húzd le a bőrt, és kínálj friss, citromos salátát mellé.