Isteni csirkés finomságok, ha csak pár perced van a főzésre

Írta: ,

A csirkés ételeket többféle okból imádhatod: alacsony a kalóriatartalmuk, rendkívül változatosan lehet elkészíteni őket, és akár pár perc előkészítést és főzést követően már tálalhatsz is. De milyen receptek közül válogass, ha alig van időd?

Miért épp csirke? Kép forrása: madamedeals.com

1/5 Miért épp csirke?

A csirkehús egyik óriási előnye, hogy bármilyen fűszerezéssel megállja a helyét.

Éppúgy illik hozzá a chili, mint a fokhagyma, vagy éppen a kapor.

Amennyiben még nem vagy igazi konyhatündér, esetleg szeretsz biztosra menni, használj nyugodtan előre összeállított fűszerkeverékeket, de ügyelj arra, hogy inkább az egészségesebb, adalékanyag-mentes változatokat válaszd.

Fokhagymás olajban pácolt csirkemellek Kép forrása: spicedblog.com

2/5 Fokhagymás olajban pácolt csirkemellek

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csirkemell
  • 3 ek olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • Bors

Elkészítése:

A csirkemelleket vágd fel kb. egy centis szeletekre, ha van időd, kicsit irdald is be őket, majd mindkét oldalát szórd meg sóval.

Egy kisebb edényben keverd össze az olajat, a reszelt fokhagymát és a borsot, majd ezzel a páccal kend be a szeleteket. Az üveg vagy műanyag edényt légmentesen zárd le, és a bepácolt csirkemelleket néhány órára tedd be a hűtőbe érlelődni. Az elkészítésnél csak a sütés a dolgod – amire csupán egy-két percet kell szánnod mindkét oldalon.

Tipp: a friss húst akár pár napra is a hűtőben hagyhatod, így ha egyszerre több csirkemellet készítesz elő, tényleg pillanatok alatt tálalhatod a friss ételt. 

Pikáns rozmaringos csirkeszárnyak Kép forrása: gooddinnermom.com

3/5 Pikáns rozmaringos csirkeszárnyak

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkeszárny
  • 3 ek olívaolaj
  • Chili vagy Erős Pista ízlés szerint
  • Néhány ág friss rozmaring
  • 4 ek csípős Piros Arany
  • Bors

Elkészítése:

A megmosott csirkeszárnyakat sózd meg, és néhány percig hagyd, hogy az ízesítő alaposan átjárja a húst. Egy kisebb edényben keverd össze az olívaolajat, a chilit és/vagy Erős Pistát, valamint a Piros Aranyat. Ezzel a páccal dörzsöld át a csirkeszárnyakat, majd tedd őket sütőzacskóba. Olívaolajjal kend át a rozmaringágakat, majd tépkedd bele a zacskóba a hús mellé. Ezt a finomságot közepes hőfokon maximum egy óráig süsd, végül negyed órára állítsd grillezésre a sütődet és nyisd szét a zacskót, hogy a csirkeszárnyak ropogósra piruljanak.

Tipp: ugyanez a fűszerezés az egészben sült csirkéhez is tökéletes.

Hawaii csirkemell Kép forrása: perfectingthepairing.com

4/5 Hawaii csirkemell

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csirkemell
  • 300 g ananász karika
  • 150 g gépsonka
  • 100 g reszelt sajt
  • Olívaolaj

Elkészítése:

Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd pár csepp olívaolajjal öntözd meg az alját. A csirkemelleket vágd egy centis szeletekre és sózd meg őket.

Tedd a szeleteket a tepsi aljára, majd takard be őket vékonyra szelt gépsonkával. Halmozz rájuk ananászkarikákat, végül az egészet gondosan szórd meg sajttal. Az első fél órában alufóliával lefedve süsd, majd az utolsó 10-15 percben grillező funkción pirítsd meg az ételt.

Tipp: a változatosság jegyében időnként az ananászt bátran lecserélheted barackbefőttre.

Tejszínes-gombás csirke pennével Kép forrása: thecozyapron.com

5/5 Tejszínes-gombás csirke pennével

Hozzávalók:

  • 250 g csirkemell
  • 400 g durum penne
  • 100 g szeletelt gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 ml főzőtejszín
  • Olívaolaj
  • Bors
  • Víz
  • Reszelt sajt a tálaláshoz

Elkészítése:

Forrósítsd fel a megsózott vizet, majd kezdd el főzni a tésztát. Egy teflon edényben kevés olívaolajon pirítsd meg a csíkokra vágott, sóval és borssal ízesített csirkemellet, időközben pedig hámozd meg és szeleteld fel a gombát. Utóbbit add hozzá a húshoz, és pár perc alatt párold el a levét. Ha a gomba már összeesett, öntsd fel tejszínnel az alapot és reszeld bele a fokhagymákat. A kész tésztát szűrd le, forgasd össze a tejszínes alappal, és reszelt sajttal kínáld.

Tipp: az ételt ízlésed szerint oregánóval tovább fűszerezheted.