Ínycsiklandó vegán vacsora ötletek

Írta: ,

A nap utolsó étkezésével kapcsolatosan rengeteg teória létezik. Még ha is élesen él a köztudatban, hogy este 6 után már nem szabad enni, ami igaz is, ha nyolcok már az ágyat nyomod. Máskülönben az egészségtudatos és modern elvek alapján a fő szempont az, hogy lefekvés előtt 1-2 órával már ne fogyasszunk semmi nehezen emészthető dolgot. Ebben a legtöbb diéta, életmód és étrend egyetért, azonban a „Mit együnk vacsorára?” kérdésre már teljesen eltérő válaszokat kaphatunk. Nekem például az első edzőm azt javasolta, ha késő délutánra esik az edzésem, akkor a nap utolsó étkezése legyen fehérjében és zsírban gazdag.

A dietetikusom azt mondta, fogyasszak nyugodtan szénhidrátban gazdag ételt, amit egyébként elég sok életmód igazol. Ugyanis mind a salátákban, mind a szendvicsekben, a rizsben, az édesburgonyában és társaikban sok a szénhidrát, és ezeket szokták a leggyakrabban vacsorára javasolni. Amivel azonban nem értek egyet sok diétával, az az esti húsfogyasztás. Nyílván eltérőek vagyunk, de számomra különösen megterhelő, ha utolsó étkezésre, lefekvés előtt 1-2 órával húst eszem. Ilyenkor általában egész éjszaka forgolódom, és többször is megébredek, hogy teljesen kiszáradtam. Kutakodtam kicsit a témában, és felfedeztem, hogy ezzel sokan vannak így, legalábbis a felmérések alapján, ezért arra gondoltam, hogy megosztok pár isteni vacsoraötletet Veletek is, ha Ti sem szeretnétek megterhelő, húsos ételeket fogyasztani este.

Cukkinis tészta Kép forrása: hotforfoodblog.com

1/3 Cukkinis tészta

Már elkezdődött a cukkini szezon, aminek nagyon örülök, ugyanis remek ételek készíthetőek a segítségével! Ízletes és tápláló finomságok, melyek közül az egyiket most elhoztam Nektek!

Hozzávalók:

  • 225g spagetti (vegán)
  • 2 kisebb cukkini
  • 2 evőkanál élesztőpehely
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál kovászosuborka lé
  • 1 evőkanál + 1 teáskanál olíva olaj
  • 1/3 bögre növényi tej
  • ½ teáskanál őrölt bors
  • ½ csésze füstölt tofu
  • ¾ teáskanál Himalája só
  • ½ csésze parmezán (vegán)

A spagettit főzzük ki egy kevés olívaolajjal, a cukkinit pedig aprítsuk apróra. A fokhagymát zúzzuk forrósodó olajba, és pirítsuk egy kicsit, majd adjuk hozzá a cukkinit, és pároljuk össze. Adjuk hozzá a kovászos levet, a növényi tejet, a borsot és a sót. A tofut morzsoljuk szét, és keverjük a krémünkhöz.

A megfőtt, leszűrt és kihűlt tésztát forgassuk bele a krémbe, majd szórjuk meg a parmezánnal. És kész is! Isteni, laktató, de mégsem megterhelő vacsora!

Humuszos saláta Kép forrása: hotforfoodblog.com

2/3 Humuszos saláta

A humusz önmagában is isteni finomság, pirítósra kenve pedig fenséges reggeli vagy vacsora lehet, főként, ha házi, ízesített verzióról van szó. Most azonban egy kicsit más perspektívába mutatom meg, méghozzá egy saláta ágyon.

Hozzávalók:

  • Forrázott karfiol virágok ízlés szerint
  • Kockára vágott főtt lilaburgonya (édesburgonyával helyettesíthető)
  • Kockára vágott póréhagyma
  • Olívaolaj Himalája só
  • Őrölt bors
  • Csilipor Szárított oregánó
  • Apróra vágott jég- vagy vajsaláta
  • Apróra vágott lilakáposzta
  • Magvak (tökmag, napraforgómag, stb.)
  • Szárított paradicsom
  • Humuszos öntet: Alap humusz (akár a bolti verzió is jó)
  • Tahini Citromlé
  • Juharszirup
  • Víz
  • Himalája só
  • Őrölt bors

A zöldségeket egy kevés olajon átpirítjuk a magokkal együtt, majd megfűszerezzük őket, és alaposan átforgatjuk az egészet. A salátából és káposztából megágyazunk a keveréknek, majd ráhalmozzuk a langyos zöldségkeveréket és megszórjuk a szárított paradicsommal.

Elkészítjük az öntetet, és tetszőleges mennyiségben meg locsoljuk vele a salátánkat. Isteni, egyszerű, gyors és tápláló!

Édesburgonya leves Kép forrása: neilshealthymeals.com

3/3 Édesburgonya leves

Velem olykor előfordul, hogy nap végére megkívánok egy finom krémleveset, ami furcsa, mert egyébként sajnos nem vagyok egy nagy leveses. Azonban a krémlevesekért odavagyok, akár hideg, akár meleg verzióban elfogyasztom őket.

Íme, egy őszi recept, amit akár sütőtökből is megvalósíthatsz, és mesés finomság!

Hozzávalók:

  • 200 g édesburgonya
  • 60 g sárgarépa
  • 60 g vöröshagyma
  • 60 g burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szelet gyömbér
  • 400 g alaplé (zöldségleves lé)
  • 30 g selyem tofu
  • 1 evőkanál almaecet
  • Tengeri só (ízlés szerint)

Vágjuk az édesburgonyát, a répát, és a burgonyát közel azonos méretű kockákra, majd a vöröshagymát apróra. Tegyük bele egy serpenyőbe magas lángon sülni a gyömbérrel és a borssal. Nagyjából 5 perc pirítás után adjuk hozzá a zöldséglevest, sót, a tofut, a fokhagymát és az almaecetet.

Gyakori kavargatás mellett kb. 30 percig főzzük, amíg kellően megpuhulnak a zöldségek. Ha elkészült, vegyük le a lángról, halásszuk ki belőle a gyömbért, és hagyjuk hűlni. Mikor már langyos, jöhet a kézi botmixer, és krémes állagúra turmixoljuk.

Ilyenkor még érdemes egyszer megkóstolni a fűszerezés végett. Akár langyosan, akár hidegen is tálalhatjuk! Mesés finomság, ami tökéletes a meghűlések ellen is!