4 ínycsiklandó recept kukoricaliszttel

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
4 ínycsiklandó recept kukoricaliszttel

A mexikóiak ősi tápláléka, sokféle ételt tudnak készíteni belőle. Nálunk is egyre népszerűbb. Cikkünkben négy receptet találsz.

1. Sajtos muffin kukoricaliszttel

Hozzávalók

6 dkg teljes kiőrlésű liszt 7 dkg fehérliszt 75 dkg kukoricaliszt 2 teáskanál sütőpor 0,5 teáskanál só 1 csipet Cayenne bors 15 dkg reszelt sajt 1 tojás 0,6 dl olaj 2,5 dl tej 5 dkg reszelt sajt a tetejére

Elkészítés

A száraz és a nedves hozzávalókat keverd össze külön tálban. Ezután elegyítsd egymással a kettőt, majd alaposan keverd össze robotgéppel. A masszát oszd szét a muffinsütőben, és 35 percig süsd 180 °C-os, előmelegített sütőben. 

2. Kukoricalepények

Hozzávalók

75 dkg kukoricaliszt 3/4 csésze apróra vágott hagyma 2,5 evőkanál kakukkfű vagy zsálya 6 dl kókusztej olaj

Elkészítés

A lisztet és a tejet keverd össze, amíg sima masszát nem kapsz. Ezután add hozzá a hagymát és a kakukkfüvet is. Serpenyőben hevíts egy kevés olajat. A masszából evőkanálnyi, mennyiségeket tegyél a serpenyőbe, és óvatosan lapítsd el. Meleg borsmenta teával nagyon finom. 

3. Tacos

Hozzávalók

7,5 dkg kukoricaliszt  2,5 dkg búzaliszt só 3 teáskanál olaj 5 evőkanál víz

Elkészítés

Keverd össze a kukoricalisztet, a búzalisztet és a sót. Add hozzá az olajat és a vizet, majd gyúrd össze. Adj hozzá még egy kevés lisztet, ha ragadna. Oszd a masszát négy részre, és formálj belőle golyókat. Mind a négy részt nyújtsd ki vékony, kerek lepénnyé (kb. 13 cm legyen az átmérője). Serpenyőbe önts egy kevés olajat, és a lepényeket közepes lángon süsd meg 2-3 perc alatt. 

4. Sütemény kukoricalisztből

Hozzávalók

2 csésze író 1 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál sütőpor 2 teáskanál só 2 tojás 2 csésze kukoricaliszt 3 evőkanál szalonnazsír

Elkészítés

Olvaszd ki a szalonna zsírját. A sütőt melegítsd elő 230 °C-ra. Egy 23x33 cm méretű sütőformába csorgasd bele a zsírt. Oszlasd el a sütőforma alján, és szórj rá egy kevés kukoricalisztet, hogy a süteménymassza ne tapadjon majd le. A sütőformát tedd be a sütőbe, hogy átforrósodjon. 

A tojásokat verd fel enyhén. Egy tálban keverd össze a kukoricalisztet a szódabikarbónával, a sütőporral, az íróval, a sóval és a felvert tojással. Addig keverd, amíg a száraz alkotórészek átnedvesednek. Vedd ki a sütőből a forró sütőformát, és öntsd bele a tésztát (akkor jó, ha sistereg). Tedd vissza, és süsd világosbarnára kb. 18-20 percig.

Tipp: Még finomabb lesz, ha füstölt szalonnát olvasztasz fel.