A vidék íze: 5 kevésbé köztudott, hagyományos magyar étel, amit kár lenne elfeledni

Bodnár Alexa
Írta: ,

A magyar konyha fogásai között bőven találhatunk világhíreseket is, de vannak olyan tradicionális ételek is, amelyeket még itthon is csak kevesebben ismernek. Hoztunk nektek most öt ilyen fogást, amelyet alkalmanként érdemes az asztalra tenni!

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál zsír,
  • 10 dkg szalonna,
  • 30 dkg lebbencs tészta,
  • 1 vöröshagyma,
  • 40 dkg burgonya,
  • pirospaprika,
  • só, bors.

Elkészítés: A szalonnát felkockázva pirítsd le a zsíron, majd szedd egy tányérra. A maradék zsiradékon pirítsd le a tésztát, amit tördelj kisebb darabokra, majd ezt is szedd egy tálra. Pirítsd le a vöröshagymát felkockázva, szedd vissza rá a szalonnát, szórd meg pirospaprikával, majd öntsd fel egy kis vízzel. Ezután tedd vissza a tésztát is az edénybe, sózd és borsozd, majd öntsd fel vízzel és főzd addig, amíg meg nem puhul. Tejföllel tálald!

Hozzávalók:

  • 1 fácán,
  • 7,5-7,5 dkg sárga- és fehérrépa
  •  2,5-2,5 dkg zöldpaprika és paradicsom,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 3 dkg zöldborsó,
  • 3 fej gomba,
  • só, bors.

Elkészítés: A megtisztított fácánt mosd meg alaposan, öntsd fel vízzel egy fazékban, majd tedd fel főni fél órára, ezután pedig habozd le. Ezután tedd bele a megtisztított, feldarabolt zöldségeket is a vízbe a gombán és a borsón kívül, majd sózd és borsozd.

Lassú tűzön főzd 3-4 órát, majd add hozzá a gombát és a borsót, és főzd 15 percig. Ízlés szerint adj hozzá főtt levestésztát tálalás előtt.