Gyors őszi saláták, amiket a munkába is magaddal vihetsz

Írta: ,

Ősszel jó, ha tartalmasabb ételeket fogyasztasz, hiszen a hűvösben több tápanyagra és vitaminra van szükséged. Ha nincs időd főzni, de szeretnél otthoni ebédet a munkahelyedre, akkor azt javasoljuk, hogy próbálj ki néhány szuper őszi salátát! Íme a mi kedvenceink hétfőtől péntekig!

Gránátalmás saláta Kép forrása: yummly.com

1/5 Gránátalmás saláta

Hozzávalók: néhány levél jégsaláta, néhány levél római saláta, 1 alma, 50 g pekándió, 1 gránátalma, 50 g fetasajt.

Elkészítés: Miután megmostad a salátaleveleket, tépkedd kis darabokra, majd rakd egy tálba a kis darabokra vágott sajttal, a gyümölcsökkel és a magvakkal.

Ha megvan, jól keverd össze és öntsd le a kedvenc vinaigretteddel!

Narancsos őszi saláta Kép forrása: yummly.com

2/5 Narancsos őszi saláta

Hozzávalók: fél csomag spenót, fél csomag római saláta, 1 kisebb alma, 1 narancs, 50 g dió, 1 evőkanál méz, feta sajt, 20 g aszalt áfonya. 

Hozzávalók a vinaigrettehez: 50 ml olívaolaj, 1 evőkanál narancslé, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál cukor, só, bors.

Elkészítés: Mosd meg és tépkedd kisebb darabokra a salátákat, vágd gerezdekre a narancsot és az almát, majd keverd össze a salátával és a magokkal. Ha megvagy, az egészet keverd át a vinaigrettel és a tetejére tegyél ízlés szerint sajtot.

Tipp: Ha egy tartalmasabb ebédet szeretnél, akkor csirkemell csíkokat is készíthetsz hozzá!

Sült céklás és sütőtökös saláta Kép forrása: popsugar.com

3/5 Sült céklás és sütőtökös saláta

Hozzávalók: 1 cékla, egy fél sütőtök, 1 lilahagyma, 1 édesburgonya, 1 evőkanál olívaolaj, 30 g fetasajt, 1 marék dió, 1 evőkanál balzsamecet.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd hámozd meg a zöldségeket és vágd kisebb darabokra. Ha megvagy mindennel, akkor tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, öntsd le őket egy kis olívaolajjal, majd süsd 15 percig, forgasd meg őket és süsd őket további negyed órán át. Amíg sülnek a zöldségek, addig kockázd fel a fetát, majd a dióval együtt tedd egy tábla, öntsd le az olívaolaj maradékával és a balzsamecettel, ízlés szerint salátaleveleket is tépkedhetsz mellé. Ha kihűltek a zöldségek, azok is jöhetnek a tálba, és kész is a saláta.

Körtés rukkolasaláta szőlővel Kép forrása: yummly.com

4/5 Körtés rukkolasaláta szőlővel

Hozzávalók: 2 salottahagyma, 2 marék rukkola, 90 g szőlő, 1 körte, 40 g dió, 60 g olívabogyó, 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál kókuszvirágcukor, 2 evőkanál olívaolaj, 1 lime leve, 1 evőkanál juharszirup, 1 evőkanál mustár, kakukkfű.

Egy kis olajra dobd rá a kis darabokra vágott hagymát, majd 10 percig hagyd párolódni, majd erre jöhet a kókuszvirágcukor és az ecet. Amíg puhul és karamellizálódik a hagyma, addig egy tálban keverd össze a rukkolát, a kis darabokra vágott körtét, a szőlőt, a diót és az olívabogyókat, majd készítsd el az öntetet. Ehhez keverj össze két evőkanál olívaolajat egy lime levével, a juharsziruppal, a mustárral és a fűszerekkel.

Ha kész a hagyma és az öntet is, akkor mehet minden egybe, egy nagy keverés, és már csomagolhatod is!

Őszi saláta fügével Kép forrása: willcookforfriends.com

5/5 Őszi saláta fügével

Hozzávalók: fél deciliter olívaolaj, 2 evőkanál almaecet, fél evőkanál mustár, 6 csík bacon, 1 és fél evőkanál sós vaj, 1 alma, 80 g mogyoró, 70 g salátalevél, 85 g rokfort sajt, 220 g szőlő, 4 füge, só, bors.

Egy serpenyőben pirítsd meg a bacont. Ezalatt készítsd el az öntetet az olívaolaj, az almaecet, a mustár és a fűszerek összekeverésével. Ha megsült a bacon, akkor a felesleges zsiradékot itasd fel papírtörlővel, majd törd a csíkokat kisebb darabokra. Ugyanabban a serpenyőben, amit eddig is használtál, olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a vékony szeletekre vágott almát és pirítsd 3-4 percig. Ehhez jöhet a mogyoró további 1-2 percre. Ha ezzel megvagy, akkor már csak a saláta összeállítása van hátra. Egy nagy tálban (vagy éppen a dobozban, amiben elviszed a salátát) keverj össze mindent, majd öntsd le a szósszal!