Gombás-hagymás töltött hús

Írta: ,

Egy finom töltött hús különösen jól tud esni az embernek a hűvös, késő őszi napokon. Gombás-hagymás töltelékkel főleg!

Ez a változat könnyen elkészíthető a sok-sok hagymával, ami az alapja a finom húsinak. Igyekezz sovány húst vásárolni a töltéshez!

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéskaraj
  • bors
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sampinyon gomba (konzerv is lehet)
  • kakukkfű
  • 1 zsemle
  • 1 tojás
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • olaj

Elkészítés:

A sertéskarajt felszúrjuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk.

Egy zsemlét vízbe áztatunk.

Elkészítjük a finom tölteléket. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük. A fokhagymagerezdeket vékonyra karikázva a vöröshagymához adjuk. 1-2 percig együtt dinszteljük tovább. Sózzuk, borsozzuk.

A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a megdinsztelt hagymákhoz tesszük. Kakukkfűvel ízesítjük. Ha a gomba megpuhult, a tűzről lehúzzuk az edényt.

A beáztatott zsemlét kifacsarjuk, és a gombához adjuk. A tojást és az apróra vágott petrezselyemzöldet is belekeverjük. Alaposan összedolgozzuk a tölteléket.

A sertéskarajt megtöltjük. 2-3 hústűvel szúrjuk össze a karajt, hogy a töltelék ne folyhasson ki.

Egy tepsit olajjal vékonyan kikenünk. Belefektetjük a töltött húst. Aláöntünk 1 dl vizet.

Fólia alatt 180 fokon 30-35 percig sütjük a húst, majd a fóliát levéve még 20-25 percet adjunk neki, hogy szépen megbarnulhasson.

Ha megsült a gombás-hagymás töltött hús, félórát pihentessük, csak azután szeleteljük.

Adhatunk mellé rizst, burgonyát, de akár zöldköretet is.