Gesztenyés-aszalt szilvás töltött csirke

Írta: ,

Ez a töltött csirke tökéletes választás az ünnepi asztalra. Nem mindennapi ízvilág! 

A gesztenye nem csak az édes, hanem a sós ételekhez is jól társítható. Az aszalt szilvával kitűnő párost alkot.

Hazánkban valószínűleg Beatrix királyné terjesztette el a gesztenyés finomságokat. Mátyás király kedvencei közé tartozott például a gesztenyés kappan. 

Hozzávalók:

  • 1 kisebb egész csirke (80-90 dkg)
  • bors
  • 25 dkg gesztenyepüré (ízesített)
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 nagy jonagold alma
  • 5-6 közepes burgonya

Elkészítés:

A csirke bőrét alaposan fellazítjuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk. Az aszalt szilvát apróra vágjuk és összekeverjük a gesztenyével.

A tölteléket finom mozdulatokkal a csirke bőre alá töltjük.

Az almát megmossuk, magházát kivágjuk, és felszeleteljük. A csirke hasüregét megtöltjük az almaszeletekkel. A többi almát majd a csirke köré tesszük.

A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk.

Egy tepsit olajjal vékonyan kikenünk, a töltött csirkét a tepsibe fektetjük. Köré rakjuk a burgonyát és az almát.

A tepsit alufóliával lefedjük. 180 fokon 50 percig sütjük a gesztenyés-aszalt szilvás csirkét, majd a fóliát levéve még hagyjuk, hogy kicsit megpirulhasson a teteje.

Várjunk kicsit, amíg hűl, csak azután szeleteljük.