Februári szuperzöldség – A kelkáposzta (receptekkel)

Írta: ,

A kelkáposzta hallatán elsőre talán mindenkinek a főzelék jut az eszébe, pedig valójában nagyon változatos fogásokat lehet belőle készíteni. Nem csak egyszerűen kezelhető, de nagyon egészséges is! Kitartás, már csak pár hét és itt a tavasz, de addig is turbózd fel a szervezeted ezzel a szuperzöldséggel!

Az alapok

Ha diétázol, akkor ezt a zöldséget mindenképp építsd be az étrendedbe, hiszen alacsony az energiatartalma, viszont vitaminokban – A, B1, B2, C és E – nagyon gazdag, és még fehérjeforrásnak is tökéletes.

Bárhogy is készíted el, azt javasoljuk, hogy szedd leveleire, jól mosd meg, blansírozd forrásban lévő vízben néhány percig, majd tedd a leveleket jeges vízbe körülbelül egy percre.

Tipp: Ha egy csipet szódabikarbónát is teszel a vízbe, akkor a levelek szép zöldek maradnak.

Most pedig jöjjenek az isteni receptek!

Rakott kelkáposzta

Igazi hagyományos étel, ami mindig nyerő, hiszen ha valami a sütőben készül sajttal és tejföllel, az már csak jó lehet. ;)

Hozzávalók:

  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 100 g rizs
  • 150 g darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • só, bors
  • 1 pohár tejföl

Blansírozd néhány percig a megmosott kelkáposzta leveleket, majd párold meg a rizst, fűszerezd, és kétszer annyi vízzel főzd puhára. Amíg a rizs készül, addig vágd apróra a hagymát, és pirítsd üvegesre forró olajon. Ha ez megvan, jöhet rá a darált hús, amit bátran fűszerezz, majd öntsd hozzá a puha rizst. Ezután vajazd ki az edényt, amiben megsütöd az ételt, és jöhet is a rétegezés!

Kelkáposztalevelek, húsos rizs, tejföl, reszelt sajt, majd újra ugyanígy, amíg van alapanyag. Arra figyelj, hogy a tetejére tejföl és sajt kerüljön. Ha ez megvan, akkor mehet a 180 fokos sütőbe kb. 50 percre. A sütési idő első felében takard le az ételt alufóliával, így jól összeérnek az ízek, a végén pedig szuperül lepirul a sajt a tetején.

Kelkáposzta ropogós

Hozzávalók:

  • 50 dkg kelkáposzta
  • 3 tojás
  • 1-2 evőkanál liszt
  • só, csipetnyi őrölt bors
  • őrölt szegfűszeg
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • apróra vágott petrezselyem (vagy bármilyen zöldfűszer)
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 dl világos sör
  • olaj/kókuszolaj a kisütéshez

A megmosott, majd blansírozott kelkáposztaleveleket vágd vékony csíkokra, majd sózd meg. Ezután keverd össze a tojásokat és a lisztet a sörrel, a fűszerekkel, a petrezselyemmel és a reszelt sajttal. Ha összeállt a massza, akkor jöhetnek hozzá a kinyomkodott kelkáposztacsíkok. Már csak fel kell melegítened az olajat, és kanállal beleszaggatnod kisebb adagokat, amik néhány perc alatt aranybarnára sülnek.

Kelkáposztaleves

Hozzávalók:

  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 2 nagyobb burgonya
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 pohár tejföl
  • 1 evőkanál keményítő
  • olaj
  • só, bors

A megmosott és blansírozott kelkáposztát vágd apró darabokra a sárga- és fehérrépával együtt. Főzd meg őket enyhén sós vízben, majd egy laza tejfölös rántással sűrítsd a levest.

Ha nem szeretnél lisztet használni, akkor turmixold össze a tejföllel a levest, és tegyél hozzá egy kanál keményítőt.

Szuper könnyű leves, és nagyon-nagyon finom!

 

Zöld turmix kelkáposztával

Ha reggel egy frissítő vitaminbombára vágysz, akkor dobd össze ezt a szuper zöldturmixot! Csak keverd össze a néhány hozzávalót, turmixolj, és már kész is! Így biztosan jól indul majd a reggeled!

Hozzávalók:

  • 2-3 levél kelkáposzta
  • 1 csésze kókusz- vagy mandulatej
  • 1 banán
  • 1 görög joghurt
  • 2 kanál mogyoróvaj
  • ízlés szerint méz

Ázsiai zöldséges pirított tészta

Az ázsiai konyha ízeire vágysz, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Szerezd be az alapanyagokat, kövesd a receptet, és a végén fogyaszd boldogan a szuper végeredményt! :)

Hozzávalók:

  • 2 adag üveg/rizstészta
  • olaj
  • 25 dkg csirkemell kocka/rák
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • friss gyömbér
  • 2 szál újhagyma
  • chili
  • 1 szál sárgarépa
  • fél fej kelkáposzta
  • néhány szem gomba (laska/csiperke)
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • limelé
  • friss koriander
  • 2 evőkanál szezámmag

Kép forrása: divinehealthyfood.com

A tésztát öntsd fel forró vízzel, fedd le, majd hagyd állni kb. 10 percig. Hevíts olajat a wokban, dobd rá a csirkekockákat, majd add hozzá a fokhagymát, a gyömbért, az újhagymát és a chilit. Pirítsd össze néhány percig, majd jöhet hozzá az apróra vágott sárgarépa, néhány perc elteltével a kelkáposzta, majd végül a gomba. Ha jól összefőttek a zöldségek, akkor add hozzá a leszűrt tésztát, a szójaszószt és a limelét.

Ha rákkal készíted a fogást, akkor csak a tészta előtt tedd bele a rákot, hiszen ez nagyon hamar elkészül! A végén szórd meg az ételt egy kis friss korianderrel és szezámmaggal!

Kelkáposzta főzelék

És íme a klasszikus! Egyszerű, de mégis nagyszerű fogás!

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 4 szem burgonya
  • 3 gerezd fokhagyma
  • köménymag
  • só, bors
  • 2 evőkanál liszt/keményítő
  • 2 dl vaj
  • olaj

A megmosott és blansírozott kelkáposztát vágd vékony csíkokra, hámozd meg a burgonyát, majd ezt is vágd fel kis kockákra. Dobd őket egy edénybe, engedd fel vízzel (ameddig ellepi), majd add hozzá a fokhagymát és a fűszereket. 10-15 perc főzés után készítsd el a laza rántást (felhevített zsiradék, liszt), és hőkiegyenlítéssel add hozzá a főzelékhez. Ha nem akarsz lisztet használni, akkor egy kicsit turmixold össze a főzeléket, és egy-két kanál keményítővel sűrítsd. Szuper fasírttal, zöldségropogóssal vagy tojással.

Almás kelkáposzta saláta

Ha egy igazán friss, tavaszi salátára vágysz, próbáld ki ezt! Csak dobd össze a hozzávalókat, öntsd rá a dresszinget, és már kész is!

Hozzávalók:

• egy kis fej kelkáposzta
• 2 alma
• 10 dkg aszalt vörösáfonya
• 10 dkg pekándió/kesudió
• 10 dkg feta

Dresszing:

• 4 kiskanál méz
• 4 kiskanál olíva olaj
• 2 kiskanál almaecet
• só, bors