Fahéjas-almás csirkenyárs, mennyei tejszínes citrommártással

Írta: ,

Valóságos ízorgiában lehet részed, ha elkészíted ezt az ételt. A fahéjas alma és a csirkemell nálam összeszokott páros. A mennyei citrommártás pedig igazi megkoronázása ennek az éteknek.

Nem csak nyáron készíthetsz nyárson sült ételeket. Ez a remek fahéjas almás nyárs akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Roppant dekoratív, kalóriájában viszont visszafogottabb étel.

Hozzávalók 6 nyárshoz:

  • 60 dkg csirkemell filé
  • szárnyas fűszerkeverék
  • 2 nagy alma
  • fahéj
  • 1 evőkanál olaj

A citrommártáshoz:

  • 1 tojássárgája
  • 1 kávéskanál barna cukor
  • 1 kávéskanál liszt
  • 1 nagy citrom
  • 1 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dkg vaj
  • 60 dkg burgonya

A tálaláshoz:

  • 2 dkg rukkola

Elkészítés:

A saslikpálcákat vízbe áztatjuk.

A csirkemell filét 2x3 cm-es csíkokra vágjuk. Grillfűszer keverékkel megszórjuk.

Az almát megmossuk, magházát kivágjuk, a gyümölcsöt felszeleteljük. Az alma szeleteket fahéjjal meghintjük.

A saslikpálcákra felváltva felfűzzük a csirkehúst és az almát. Arányosan elosztva ez a csirkehús és alma 6 nyársra elég.

Egy bevonatos tepsit olajjal vékonyan kikenünk. A felfűzött saslikokat a tepsibe sorakoztatjuk.

Előmelegített sütőben 20 percig sütjük a nyársakat. Az elkészített nyársakat tányérra szedjük.

Közben a szokott módon sós vízben megfőzzük a burgonyát. Leszűrjük, majd a burgonyát a saslikok helyére tesszük. 10 percre sütőbe toljuk. 180 fokon picit megpirítjuk a burgonyát. 5 perc elteltével óvatosan forgassuk át, hogy mindenütt megpirulhasson picit.

A citrommártáshoz a tojássárgáját keverjük össze a liszttel és a barna cukorral. Tűzre téve óvatosan kevergetve sűrűre főzzük.

Ha kihűlt, a vajjal fényesre keverjük. Tejszínnel hígítjuk. A kezeletlen citrom frissen facsart levével és reszelt héjával ízesítjük a mártást.

A fahéjas-almás csirkesaslikot citrommártással és burgonyával tálaljuk. Az ételt rukkolával díszítjük.