Ezért annyira népszerű az édesburgonya – 4 pofonegyszerű, diétás recept

Boros Mariann
Írta: ,

Az édesburgonya a clean eating – tiszta étkezés – követőinek egyik kedvenc zöldsége, mely önmagában és köretként is finom fogás. Cikkünkből megtudhatod, miért is ennyire népszerű, és néhány könnyen elkészíthető, szuper receptet is mutatunk. 

A sütőtök testvére Kép forrása: lazycatkitchen.com

Az utóbbi években a reform konyha egyik sztárja lett az édesburgonya, mely csak külsejében hajaz a sima krumplira, íze inkább a sütőtökéhez hasonlít.

Bár energiatartalma nem marad el névrokonáétól (86 kalória van 100 grammban), mégis könnyen beilleszthető akár egy súlycsökkentő diétába is, hiszen rengeteg az emberi szervezetre előnyös tulajdonsággal bír. Komplex szénhidrát, mely hosszú időre teltségérzetet biztosít, A-, C- és E-vitamint tartalmaz, antioxidáns hatású, magas a rosttartalma, ugyanakkor alacsony a glikémiás indexe, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Az édesburgonya felhasználási lehetőségének palettája igencsak széles, főételt, köretet vagy akár nassolnivalót is készíthetsz belőle, lapozz tovább, hogy lásd, hogyan.

Fetával töltött édesburgonya Kép forrása: goodshare.cf

Hozzávalók:

  • 2 édesburgonya
  • 100 gramm fetasajt
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, bazsalikom

Recept:

Az édesburgonyákat vágd hosszában félbe, majd villával szurkáld meg a közepüket, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 200 fokon süsd kb. fél órát.

Ha ez megvan, vedd ki a sütőből, majd miután kicsit elhűlt, kanállal vájd ki az édesburgonyák húsát úgy, hogy azért maradjon a szélein is, és keverd össze a tejföllel. Add hozzá a préselt fokhagymát és a felkockázott fetasajtot is, ízesítsd a fűszerekkel, majd töltsd meg a masszával az édesburgonyákat. Ha melegen szeretnéd fogyasztani, tedd még vissza 5-10 percre a sütőbe.