Egészséges lapcsánka: cukkiniből, zabpehellyel

Írta: ,

A cukkini 2-3 évtizede lett a hazai konyhák gyakori szereplője. Nagyon alacsony a kalória tartalma, nincs benne koleszterin, segíti a szívünket, és az érelmeszesedés elleni harcban is szövetségesünk lehet.

Zabpehellyel dúsítva, kókuszolajban sütve a lapcsánka is lehet egészséges.

A cukkiniből készült lapcsánka lágyabb, puhább a burgonyából készült „rokonánál”. A hagyományos lapcsánka ropogósságát nem kapjuk meg, teljesen más ez az ízvilág, de nagyon finom a cukkiniből készült tócsni is.

Hozzávalók:

60 dkg cukkini (zöld és sárga vegyesen) 6 evőkanál zabpehely 4-5 evőkanál zabliszt 2 tojás 1 kiskanál tengeri só 1 kis vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1-2 tekerésnyi bors 1 csokor petrezselyem kókuszolaj a sütéshez tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

Csak friss, zsenge cukkinit vásároljunk. Kicsiket, kb.10-15 dekásakat válasszunk. Zöld és sárga cukkinit vegyünk. Szebb is lesz az étel, és az íze is jobb lesz a két zöldség társításából.

A cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk. A fiatal zöldségek még gyengék, héjuk is ehető és nem magvasak. Nagy lyukú reszelőn megreszeljük a cukkiniket. A levét nem nyomjuk ki, majd a zabpehely liszt felissza. A vitamin- és ásványianyag-tartalom így nem megy veszendőbe.

A megtisztított vöröshagymát és a foghagymát is lereszeljük. Tengeri sóval meghintjük. 1-2 tekerésnyi borssal fűszerezzük.

2 közepes tojást teszünk hozzá. A petrezselyem zöldet apróra vágjuk, a cukkinihez keverjük.

6 evőkanál zabpehellyel gazdagítjuk a masszát. Jól összekeverjük az egészet, és annyi zablisztet adunk hozzá, amennyit a lapcsánka tészta kíván.

2 kanálnyi kókuszolajat melegítünk bevonatos serpenyőben, és kanálnyi masszát teszünk  bele, amit a kanál hátával szépen ellapítunk. A serpenyő nagyságától függően 3-5 kis lapcsánkát tudunk egyszerre sütni.

Szép aranybarnára sütjük mindkét oldalukat. 2 lapos fakanállal ügyesen meg tudjuk fordítani őket. Ha megsültek, papírtörlőre szedjük ki őket, hogy a zsiradékot a papír felszívja.

Míg az első adag sül, és a többi massza levet ereszt, adjunk még hozzá annyi zablisztet, hogy a massza megfelelő állagú legyen.

Sütéskor természetesen ügyeljünk arra, hogy elegendő kókuszolaj legyen a serpenyőben. Ha kell, egészítsük ki megfelelő mennyiségűre.

Tejföllel tálaljuk a zabpelyhes cukkini lapcsánkákat. Ha nagyon szeretjük a fokhagymát, a tejfölt is ízesíthetjük 1 gerezdnyivel. Mivel a lapcsánka is fokhagymás, én sima tejföllel kínáltam.