Egészséges köret alternatívák, ha unod a rizst és a salátát

Nagy Niki
Írta: ,

Ha egészségesen szeretnél táplálkozni, nem csak a saláta és a rizs jöhet szóba, mint köret. Mutatunk néhány tökéletes alternatívát!

Quinoa Kép forrása: cooktoria.com

Ezt az elképesztően furcsa nevű köretet magyarul rizsparéjnak hívják, és Dél-Amerikában már több ezer évvel ezelőtt termesztették. Nem csak evésre szolgált, hanem gyógyítási szertartásokra is használták. Az inkák chisaya mama-nak, azaz a gabonák anyjának nevezték.

A quinoa rendkívül tápláló, gluténmentes, könnyen emészthető és magas a fehérjetartalma, így tökéletes köret lehet belőle, ha megkedveled az ízét.

Mosást követően kétszeres vízben nagyjából negyed óráig párold, reggelihez pedig tejben is megfőzheted.

Bulgur Kép forrása: savormania.com

A bulgur igazi szuperköret, és nagyon könnyű elkészíteni. Sokkal kevesebb ideid kell főzni, mint a rizst, és már magában is sokkal ízletesebb.

A bulgur tulajdonképpen tört, előfőzött, szárított búzaszemekből áll, amelyeket általában hántolnak és a napon szárítanak.

Ez is nagyon régi gabonaféle, már 8000 évvel ezelőttről is találtak bulgur maradványokat. Nagyon jól átveszi az ízeket, így nem csak magában, de salátákhoz is tökéletes, nagyobb szemű fajtái pedig külön köretként is fogyaszthatóak.