Csőben sült méteres bab besamel mártással

Írta: ,

Néhány éve került be a konyhánkba először a méteres zöldbab. Nevét méretéről kapta, amely az egy métert is meghaladhatja. Nagyon finom, könnyen tisztítható zöldség. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

  • 1 kg méteres zöldbab
  • bors
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • ½ l tej
  • 5+2 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg edami sajt
  • csipetnyi szerecsendió

Elkészítés:

A zöldbabot megtisztítjuk, tetszés szerinti darabokra vágva szódabikarbónás vízben kb.15 percig főzzük, majd leszűrjük. A szódabikarbóna segít a bab színének megőrzésében.

A tejet megmelegítjük.

A vajat a liszttel pirítani kezdjük, s mikor már pici színt kapott, hozzáöntjük a meleg tejet. Sózzuk, borsozzuk. Sűrű mártássá főzzük, miközben állandóan kevergetjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd egyenként belekeverjük a tojás sárgákat és a szerecsendiót. 

A sajtot lereszeljük, és a mártáshoz adjuk. 

Kétdekányi vajjal kikenjük a magas falú tepsit.

A megfőtt zöldbabot beleterítjük.

Ráöntjük a sajtos besamelt.

180 fokon 25-30 percig sütjük a sajtos-besameles zöldbabot.

Legalább 20 percig pihentessük tálalás előtt a csőben sült méteres zöldbabot.

Kockákra vágva kínáljuk.