Csőben sült karfiolos trikolor

Írta: ,

Bővült a kulináris paletta. Újabb különleges színű zöldség került be a konyhámba: a zöld karfiol. Sok évtizedes növénynemesítés eredménye ez a zöldség is, akárcsak a lila és a narancssárga „testvére”.

Ne idegenkedj ezektől a szemet vonzó színes karfioloktól, kóstold meg őket bátran!

Tudtad-e, hogy a sárgarépa mai megszokott színét is nemesítéssel érte el? Ezzel tisztelegtek annak idején a holland kertészek a királyi család előtt.

Hozzávalók:

  • 7-8 fehér karfiol rózsa
  • 7-8 zöld karfiol rózsa
  • 4-5 brokkoli rózsa
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4-5 evőkanál sovány tejföl
  • 2-3 dkg ementáli sajt

Elkészítés:

Mindhárom zöldséget megtisztítjuk, majd rózsáira szedjük. Alaposan megmossuk. Az ételhez szükséges mennyiséget enyhén sós vízben megfőzzük. A többit blansírozás után lefagyaszthatjuk.

Egy jénai edényt vajjal vékonyan kikenünk, zsemlemorzsával megszórunk.

A fehér-, és zöldkarfiolt, valamint a brokkolit csinosan belesorakoztatjuk.

Tetejére tejföl pöttyöket rakunk. Pici kockákra vágjuk a sajtot, és ezt is a zöldségek tetejére helyezzük.

180 fokon 20-25 percig sütjük. Frissen tálaljuk.

Nagyon finom étel. Önmagában is fogyaszthatjuk, de húsok mellé köret is lehet.