Csirkenyárs – nyers céklasalátával

Írta: ,

A csodaszép bíbor színű zöldségek hívogatóan csábítanak a piacon. Igen, a cékláról van szó. Roppant egészséges zöldség. Élettani hatása igen jelentős. Vérképző, segít a vörösvértestek regenerálódásában és szaporításban. A sav-bázis egyensúly szabályozásában is nagy szerepe van.

Sokan a céklát csak főve, ecetesen, köménymaggal ízesítve ismerik. 

Értéke a nyers cékla levében rejlik, amely egy antioxidáns vegyületet, a betanint tartalmazza.
A nyers cékla leve amúgy nagyon ízletes, egy kis almát adva hozzá pedig egyenesen mennyei…

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell fié
  • bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 dkg vaj
  • 2 nagy cékla gumó
  • 1 nagy alma (idared)
  • ½ citrom frissen facsart leve
  • 2 édesítő tabletta
  • bambusz nyársak a sütéshez

Elkészítés:

Először a salátát készítjük el, hogy az ízeknek legye ideje összeérni, amíg a csirkenyársakat elkészítjük.

A céklát megtisztítjuk. Az almát megmossuk, magházát kiszedjük. A céklát és az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük.

Egy fél citrom levét kifacsarjuk, a citromlébe beleteszünk 2 édesítő tablettát. Ha feloldódott, a citromlevet a céklasalátára öntjük. Alaposan összekeverjük a reszelt céklával és az almával.

A csirkemellet hosszában 2-2,5 cm-es csíkokra vágjuk. Minden húscsíkot, szintén hosszában, 2 helyen, a végén kb.1 cm-t kihagyva, végigvágunk. A húst szépen befonjuk. Ízlés szerit sózzuk, és 1-2 tekerésnyi borssal ízesítjük. A húsfonatot a fonás végét összecsippentve bambusznyársra húzzuk. 

Így járunk el a többi csirkemell csíkkal is.

Ha az összes nyársat elkészítettük, akkor egy bevonatos serpenyőben kevés vaj és olívaolaj keverékén megsütjük a húsokat.

A csirkemell fonatokat frissen sütve, az almás céklasalátával tálaljuk.