A francia marhapörkölt: Boeuf Bourguignon

Kovács Andrea
Írta: ,
A francia marhapörkölt: Boeuf Bourguignon
Egy klasszikus francia főétel, amit méltán tartanak az egyik legfinomabb marhahús ételnek. Nemcsak frissen, hanem melegítve is legalább annyira finom.

Hozzávalók

- 1 kg marhabélszín 5 cm-es kockákra vágva

- 3 evőkanál olívaolaj

- 1 közepes hagyma, szeletelve

- 1 púpozott evőkanál finomliszt

- 450 ml száraz vörösbor

- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

- 2 szál friss kakukkfű

- 1 babérlevél

- 350 g mogyoróhagyma

- 225 g füstölt szalonna kockákra vágva

- 100 g erdei gomba, darabokra vágva

- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítése:

1. Egy serpenyőben forrósíts fel egy evőkanál olajat és pirítsd meg benne a marhahúst, míg szép sötétbarna nem lesz. Vedd ki a húst egy tálra. Az olajba dobjuk bele a felszeletelt hagymát és dinszteljük meg.

2. Dobjuk vissza a húst a serpenyőbe, szórjuk rá a lisztet, keverjük el. Öntsük hozzá a vörösbort és keverjük meg újra.

3. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, fűszernövényeket, sót, borsot és fedjük le. Alacsony hőfokon legalább egy óráig főzzük. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet. Sütőbe is tehetjük alumínium fóliával lefedve, 2 órán keresztül 180 C-on.

4. Egy másik serpenyőbe tegyük bele a maradék olajat, pirítsuk meg benne a hagymát és a szalonnát. Körülbelül a főzési idő felénél a megpirult hagymás szalonnát kanalazzuk hozzá a marhahúshoz, keverjük el és főzzük tovább.

5. Forrón tálaljuk főtt burgonyával (például vajas újburgonyával) és zöldségsalátával. Száraz vörösbort igyunk hozzá.


 

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)