7+1 szuper recept mogyoróvajjal

7+1 szuper recept mogyoróvajjal

Címlap / Életmód / Receptek / 7+1 szuper recept mogyoróvajjal

A mogyoróvaj a mogyorókrém után az egyik legjobb dolog a világon, így nem is kérdés, hogy ha bármihez hozzáteszed, a végeredmény fantasztikus lesz. Nem, nem csak magában, desszertekhez vagy pirítóson szuper, akár leveshez, főételhez vagy izgalmas nemzeti ételekhez is felhasználhatod ezt a szuper alapanyagot. Felkészültél? Vigyázz, ha továbbkattintasz, biztosan megkívánod majd!

Mogyoróvajas keksz

Hozzávalók: 200 g mogyoróvaj, 150 g barnacukor, egy csipet sütőpor, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 evőkanál vanília aroma

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és készíts elő egy sütőpapírral befedett tepsit. Keverd össze a keksz hozzávalóit arra figyelve, hogy egy jól formázható, sima állagú masszát kapj. Ha úgy érzed, hogy túl sűrű, akkor egy kis vizet adhatsz hozzá.

Ha megvagy a masszával, akkor formálj kis golyókat a kezeddel és helyezd őket a tepsire. Amikor mind megvan, akkor lapítsd őket szét és villával készíts mintát a tetejére. A sütőben süsd a kekszeket aranybarnára körülbelül 10-12 perc alatt.

Mogyoróvajas-banános zabkása

Hozzávalók:10 evőkanál zabpehely, 1 banán, 2-3 evőkanál mandula, 2 evőkanál mogyoróvaj, 2 evőkanál méz, mandulatej

Elkészítés:

Tegyél 1 dl vizet és körülbelül 2 dl mandulatejet egy lábasba, majd tedd bele a zabpelyhet és kevergesd, amíg sűrűsödni nem kezd.

Ekkor jöhet bele a méz és a mogyoróvaj, majd a tetejére a felkarikázott banán és a mandula. Isteni reggeli, amivel ebédig biztosan kibírod majd!

Mogyoróvajas kávé

Hozzávalók: 1 érett banán, 1 dl lefőzött kávé, 2 dl tej, 1 evőkanál mogyoróvaj, 1 evőkanál méz vagy agave szirup

Elkészítés:

Ha nem a megszokott kávédat innád egyik reggel, de nincs kedved túl sokat költeni a kávézókban, akkor csináld meg magad a kedvenc kávédat.

Főzd le a szokásos kávéd, majd egy botmixerrel keverd hozzá a többi hozzávalót. Ha még egy kis extra kényeztetésre vágysz, akkor tegyél a tetejére tejszínhabot és szórj rá egy kis fahéjat. Pont olyan, mint a kávézókban, nem igaz?

Fűszeres mártogatós

Hozzávalók: 100 g mogyoróvaj, 1 kiskanál chili pehely, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál limelé, 3 evőkanál almalé, 2 evőkanál szójaszósz

Elkészítés:

Ha mindent kimértél és előkészítettél, akkor semmi más dolgod nincs, mint minden alapanyagot egymás után bepakolni egy késes botmixerbe, és simára keverni az egészet.

Akkor jó a szósz, ha az állaga selymes és nem túl sűrű. Szuper húsokhoz, tenger gyümölcseihez, zöldségekhez vagy snackként ropogtatnivaló mellé.

Mogyoróvajas sütőtökkrémleves

Hozzávalók: 20 dkg piros kaliforniai paprika, 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 40 dkg sütőtökpüré, 4 dl csirke alaplé, 4 evőkanál mogyoróvaj, 1 evőkanál friss citromlé, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál tejföl, 1 szál póréhagyma, 2 evőkanál pirított mogyoró, kurkuma, pirospaprika

Elkészítés:

Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, tedd hozzá az apróra vágott hagymát, add hozzá a fokhagymát, majd a pirospaprikát és a kurkumát.

Ehhez jöhet a sütőtökpüré, a húsleves alaplé, a mogyoróvaj és a sütőben előre megsütött kaliforniai paprika. Ha minden összeállt, akkor egy kézi botmixerrel keverd selymes állagúra, majd add hozzá a cukrot, a citromlevet és a tejfölt, majd sózd, borsozd. Ha felforrt, akkor jöhet hozzá a kis darabokra vágott póréhagyma és a pirított mogyoró.

Curry kebab

Hozzávalók: 1 dl kókusztej, 2 evőkanál piros curry paszta, 1 evőkanál mogyoróvaj, 30 dkg sertéshús (kis darabokra vágva), 1-1 fej piros és sárga kaliforniai paprika, 1 lilahagyma, 1 paradicsom

Elkészítés:

Áztasd be a fanyársakat körülbelül húsz percre, addig keverd össze a kókusztejet, a curry pasztát és a mogyoróvajat, majd szedd ketté és hagyd állni, amíg előkészíted a nyársakat. A kis darabokra vágott húsokat és zöldségeket húzd fel a nyársakra, majd forgasd meg őket a korábban elkészített szószban.

Ha grillen készíted, akkor körülbelül 3-4 perc elég neki oldalanként, sütőben elkészítve pedig a színe alapján figyeld, és félidőben forgasd (a sütési idő a sütődtől és a beállítástól függ, de legalább 20 perc kell neki) Tálalás előtt újra csepegtethetsz a nyársakra a maradék szószból vagy kis tálban az asztalra is tehetsz belőle!

Thai pirított tészta

Hozzávalók: 500 g üvegtészta vagy pirított tészta, 5 evőkanál mogyoróvaj, 3 evőkanál rizsecet, 1 evőkanál szójaszósz, 2-3 szál póréhagyma

Elkészítés:

Ez a thai fogás pofonegyszerű, csak ki kell főznöd a tésztát, összekeverni a szósz hozzávalóit, majd egy serpenyőben összeforgatni a két részt. Ízlés szerint tehetsz hozzá tenger gyümölcseit, húst vagy extra zöldségeket!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!