6 isteni francia étel, ami télen különösen jól esik

Írta: ,

Egy dolog biztos: ezek a franciák tudnak élni. Romantikus városok, páratlan divat, jó borok, és persze ehhez méltó konyha. Szerencsére az utóbbi finomságai a saját konyhádban is kisülhetnek, nem kell értük a Riviérára utaznod.

Quiche Kép forrása: thekitchn.com

1/5 Quiche

Egy “kis” szójátékot kötelező megejteni az előkészületek közben, de ha ezt kiadtátok magatokból, akkor végre lehet az ízekre figyelni, hiszen megérdemlik.

A quiche tésztájához 20 dkg lisztet keverj egy egy csipet sóval, 10 dkg vajjal, és néhány evőkanál vízzel, amíg gyúrható tésztát nem kapsz.

20 percig pihentesd hűtőben, majd nyújtsd egy tortaformába úgy, hogy túllógjon a peremén, és tedd még 15 percre hűtőbe.

A megszúrkált tésztát 10-15 percig süsd 200 fokos sütőben, közben készíts ízlés szerint tölteléket, például egy póréhagymás, baconos, tejszínes ragut.

Töltsd a tésztába, szórd meg reszelt sajttal (legjobb a permezán!), és tedd vissza a sütőbe, amíg a sajt aranybarna lesz.

Francia rakott burgonya Kép forrása: galonamission.com

2/5 Francia rakott burgonya

A francia rakott burgonya elveiben hasonlít a magyarra, de egészen más ízvilág, krémesebb, szószban gazdagabb.

A mártáshoz bacont és apróra vágott hagymát kell összepirítanod, majd elkeverned a serpenyőben egy kevés liszttel.

Keverj össze fél liter tejet, 2,5 dl főzőtejszínt, ízesítsd szerecsendióval, majd ezzel öntsd fel a baconos hagymát, és főzd, amíg kicsit besűrűsödik.

Kivajazott, kilisztezett tálba halmozd az egészben főtt, karikára vágott burgonyaszeleteket, és locsold meg őket a hagymás mártással, majd az egészet borítsd be reszelt sajttal, mielőtt a sütőbe teszed. Köretnek, főételnek is mennyei!

Francia hagymaleves Kép forrása: laurencariscooks.com

3/5 Francia hagymaleves

Négy vöröshagymát és két gerezd fokhagymát vágj apróra, majd lassú tűzön, kevés olajon párolj meg.

Dobj rá két evőkanál lisztet, gyorsan kavard csomómentesre, majd az egészet öntsd fel forró húslevessel, és főzd még 10-15 percig.

Önts hozzá 1 dl fehér bort, és ízlés szerint ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. Ha úgy jobban szereted, pürésítheted is a hagymát, de van, aki kifejezetten élvezi, hogy van mire ráharapni ebben az ízletes levesben.

Pirítósra olvasztott sajttal, a lehető legforróbban kínáld a levest.

Ratatouille Kép forrása: jamieoliver.com

4/5 Ratatouille

A könnyű, ízletes lecsóhoz vágj apróra padlizsánt, cukkinit, paprikát, hagymát és paradicsomot, majd a különféle zöldségeket külön-külön pirítsd meg egy serpenyőben. Azért ajánlatos így eljárni, mert egyébként nem egyszerre sülnének, és lenne, ami megég, vagy nyers marad.

Ha kész vagy, tegyél vissza minden zöldséget a serpenyőbe, ízesítsd őket zúzott fokhagymával, kakukkfűvel, petrezselyemmel, és adj hozzá néhány evőkanál paradicsompürét, hogy szaftosabb legyen.

Forrald össze, és már tálalhatod is!

Lemon tart Kép forrása: portandfin.com

5/5 Lemon tart

Aki egyszer kóstolta, biztos, hogy odáig lesz a citrompitéért.

A tésztájához 20 dkg lisztből, 10 dkg vajból, egy evőkanál cukorból és egy tojásból gyúrj gyorsan tésztát, nyomkodd egy tortaformába, vagy kis sütőkelyhekbe, szurkáld meg villával, és tedd 15 percre a sütőbe.

A krémhez verj világosra 5 tojást 140 gramm cukorral és 1,5 dl tejszínnel, majd az egészhez add hozzá két citrom levét és reszelt héját. A krémet öntsd a tésztára, majd tedd vissza az egészet a sütőbe még egy jó fél órára.

Hagyd kihűlni, mielőtt felszeled, és tálalod. Ha szeretnéd, cukros tojáshabból még rózsákat nyomhatsz a tetejére, és ezeket is rápiríthatod a sütőben.