5 skandináv recept, amit eddig nem ismertél, de érdemes kipróbálnod

Írta: ,

A skandinávok nem csak a lakberendezéshez és a szanuázáshoz értenek, amik elsőre eszedbe jutnak róluk, a gasztronómiában is van néhány olyan finomság a tarsolyukban, amire méltán büszkék lehetnek. Lássuk a mi kedvenc skandináv receptjeinket, amik téged is inspirálhatnak valami újdonság kipróbálására. Lehet esetleg idén az egyik karácsonyi fogás skandináv, mit szólsz hozzá?

Grillezett makréla mogyorós pesztóval és babpürével Kép forrása: vivianeperenyi.com

1/5 Grillezett makréla mogyorós pesztóval és babpürével

Hozzávalók: 20 dkg árpagyöngy, 8 dl víz, 20 dkg előre beáztatott bab, 2 dl tej, citromlé, 10 dkg mogyoró, ízlés szerint bármilyen növényi olaj, 4 közepes méretű filézett makréla, kerti zsázsa

Elkészítés:

Első lépésként kezdd az előkészületekkel, azaz tisztítsd meg a makrélát és mosd át friss vízzel az előre beáztatott babot. Főzd meg az árpagyöngyöt, sózd meg és amikor puha (körülbelül tizenöt perc kell neki), akkor szűrd le az egészet.

A babpüréhez forró tejben főzd puhára a babot, majd, amikor már úgy tűnik, hogy készen van, akkor dobd be a késes robotgépbe és pürésítd. Adj hozzá valamennyi friss citromlevet, majd sózd, borsozd.

A mogyorós pesztóhoz pirítsd meg a mogyorót, majd egy kis olajjal késes robotgépben aprítsd fel őket, majd sózd, borsozd.

Ha minden megvan, és már csak a makréla elkészítése van hátra, akkor kend be egy kis olajjal a makréla bőrös felét, fűszerezd ízlés szerint, majd süsd meg őket körülbelül három percig oldalanként. Ezzel készen is vagy, a tetejére már csak egy kis zsázsa hiányzik a tökéletes skandináv fogáshoz!

Joghurtos áfonya torta Kép forrása: atastylovestory.com

2/5 Joghurtos áfonya torta

Hozzávalók: 10-15 db teljes kiőrlésű vajas keksz, 50-70 g kókuszolaj, 1 evőkanál kókuszvirágcukor (vagy bármilyen édesítő, amit használni szoktál), 500 g görög joghurt, 250 ml habtejszín, 50 g cukor vagy méz, néhány csepp vaníliaaroma, 3 lapzselatin, 4 evőkanál áfonyalekvár, 100 g áfonya

Elkészítés:

A torta alapjához törd össze a vajas kekszeket, majd keverd össze egy evőkanál cukorral (vagy édesítővel) és a kimért kókuszolajjal. Egy 22 cm-es forma alját terítsd be a kekszes masszával egyenletesen, majd letakarva tedd be a mélyhűtőbe.

Ezután áztasd be a zselatin lapokat langyos vízbe, egy másik tálban pedig keverd össze a görög joghurtot, a maradék cukrot és a vanília aromát. Ha összeállt a massza, a másik tálban pedig felolvadt a zselatin, akkor keverd össze a kettőt vigyázva, hogy a zselatin ne csomósodjon össze.

Ezután keverd óvatosan a masszához a habtejszínt, majd vedd ki a fagyasztóból a sütőformát és öntsd az egész tejszínes krémet a kekszes alapra. Ezután mehet a torta a hűtőbe pihenni, legalább 4 óra kell neki, de a legjobb egy egész éjszakára bent hagyni, hogy jól összeálljon és összeérjenek az ízek is. Tálalás előtt kend meg a torta tetejét áfonyalekvárral és szórd meg friss gyümölcsökkel. Istenien friss és izgalmas desszert, amit szinte lehetetlen elrontani!

Céklás lazac dióval Kép forrása: deliciousmagazine.co.uk

3/5 Céklás lazac dióval

Hozzávalók: 250 g célka, néhány szál metélőhagyma, két marék dió, egy evőkanál dióolaj, egy kiskanál almaecet, 120 g füstölt lazac, két evőkanál tejföl, két szál kapor

Elkészítés: Tedd egy vágódeszkára a füstölt lazacokat, borsozd meg őket, majd helyezd a kiterített halakra a karikákra vágott céklát. Ez az első réteg, erre kerüljön még annyi, amennyi alapanyagod van otthon, de a rétegeket érdemes alufóliával vagy zsírpapírral elválasztani.

Ha megvagy vele, akkor mehet a hűtőbe legalább 24 órára. A maradék céklát, amit a rétegezéskor nem használtál fel, vágd fel kis kockákra, majd aprítsd kis darabokra a metélőhagymát is és helyezd a céklával együtt egy közepes méretű tálba.

A diót törd apróra és ez is mehet a céklához, majd öntsd az egészet nyakon egy kis almaecettel és dióolajjal, majd sózd és borsozd ízlés szerint. Jó, ha ezt is tudod pihentetni a hűtőben néhány órán keresztül, hogy megfelelően összeérjenek az ízek.

Ha letelt a pihenési idő, akkor itt az idő a tálalásra. A füstölt lazacokról egyesével vedd le a karikákra szeletelt céklát, kanalazz rájuk egy tányéron néhány kanálnyi céklasalátát, egy-egy kiskanál tejfölt, a tetejére pedig jöhet egy csipetnyi kapor. Újszerű és különleges ízvilág, céklaimádóknak kötelező!

Karácsony egyik napjára halas fogásnak is tökéletes!

Fehérboros-citromos húsgolyók Kép forrása: recipesofitaly.com

4/5 Fehérboros-citromos húsgolyók

Hozzávalók: 500 g darált borjúhús, 100 g száraz kenyér (tejbe áztatva), 100 g parmezán sajt, 4 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 50 ml tejszín, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál kis darabokra vágott/őrölt fenyőmag, citromhéj, 4 babérlevél, 3 dl fehérbor, 1 kg burgonya, 1 liter tej, 100 g vaj

Elkészítés: A húsgolyókhoz keverd össze a fehérbor előtti hozzávalókat, azaz a darált borjúhúst, a száraz kenyeret (amit érdemes késes robotgéppel felaprítani), a parmezán sajtot, a petrezselymet, a fokhagymát, a tejszínt, az olívaolajat, a fenyőmagot, a citromhéjat és a babérlevelet, majd nedves kézzel formálj kisebb golyókat és helyezd tűzálló edénybe őket.

Süsd körülbelül negyed óráig 200 fokon, majd tedd át egy tűzálló serpenyőbe a húsgolyókat, tűzködd mellé a babérlevelet és a maradék citromhéjat, majd öntsd fel az egészet a fehérborral.

Vedd lejjebb a sütő hőfokát 150 fokra és tedd vissza így a húsgolyókat a sütőbe körülbelül két órára.

Amikor úgy látod, hogy a folyadék elpárolgott a húsgolyók mellől, akkor mindig pótold egy kis vízzel, hogy a végén egy gazdag, sűrű szósz legyen a végeredmény. A sütési idő végén készítsd el a krumplipürét úgy, hogy egy folyós, krémes, homogén masszát kapj. Tálaláskor a tányér aljára jöhet a köret, majd a tetejére egy-két húsgolyó és egy jó nagy kanál citrusos öntet. Istenien frissítő, te mikor próbálod ki?

 

Mustáros hering skandináv módra Kép forrása: thecoffee-break.com

5/5 Mustáros hering skandináv módra

Hozzávalók: 8 közepes filézett hering (körülbelül egyenként 60 g-os darabok), olaj a sütéshez, vaj, só, bors, 2 sallottahagyma, 3 evőkanál fehérbor, 4 evőkanál almaecet, 5 evőkanál mustár, 150 ml tejszín, két maréknyi kis darabokra vágott petrezselyem

Elkészítés: A szósz elkészítéséhez keverd össze a szósz hozzávalóit, azaz a kis darabokra vágott hagymát, a fehérbort, az almaecetet, a tejszínt, a mustárt, a petrezselymet és a fűszereket.

Ha jól összekeverted, akkor tedd a hűtőbe, hogy egy kicsit összeérjenek az ízek, majd a pihenési idő alatt süsd ki a heringeket. Ehhez egy nagyobb falú közepes méretű serpenyőbe önts kellő mennyiségű olajat, hevítsd fel, majd először mindig a bőrös oldalával kezdve süsd meg a heringeket oldalanként két-három perc alatt.

Ha kisültek a halak, akkor jöhet a tálalás. Mindegyik hering tetejére kanalazz egy-egy kiskanál vajat amíg meleg, majd tálald a behűtött mustáros szósszal és esetleg párolt zöldségekkel vagy petrezselymes burgonyával.

Igazi ízorgiára számíthatsz, ha kipróbálod! Jó étvágyat hozzá!