5 skandináv recept, amit eddig nem ismertél, de érdemes kipróbálnod

Írta: ,

A skandinávok nem csak a lakberendezéshez és a szanuázáshoz értenek, amik elsőre eszedbe jutnak róluk, a gasztronómiában is van néhány olyan finomság a tarsolyukban, amire méltán büszkék lehetnek. Lássuk a mi kedvenc skandináv receptjeinket, amik téged is inspirálhatnak valami újdonság kipróbálására. Lehet esetleg idén az egyik karácsonyi fogás skandináv, mit szólsz hozzá?

Grillezett makréla mogyorós pesztóval és babpürével Kép forrása: vivianeperenyi.com

Hozzávalók: 20 dkg árpagyöngy, 8 dl víz, 20 dkg előre beáztatott bab, 2 dl tej, citromlé, 10 dkg mogyoró, ízlés szerint bármilyen növényi olaj, 4 közepes méretű filézett makréla, kerti zsázsa

Elkészítés:

Első lépésként kezdd az előkészületekkel, azaz tisztítsd meg a makrélát és mosd át friss vízzel az előre beáztatott babot. Főzd meg az árpagyöngyöt, sózd meg és amikor puha (körülbelül tizenöt perc kell neki), akkor szűrd le az egészet.

A babpüréhez forró tejben főzd puhára a babot, majd, amikor már úgy tűnik, hogy készen van, akkor dobd be a késes robotgépbe és pürésítd. Adj hozzá valamennyi friss citromlevet, majd sózd, borsozd.

A mogyorós pesztóhoz pirítsd meg a mogyorót, majd egy kis olajjal késes robotgépben aprítsd fel őket, majd sózd, borsozd.

Ha minden megvan, és már csak a makréla elkészítése van hátra, akkor kend be egy kis olajjal a makréla bőrös felét, fűszerezd ízlés szerint, majd süsd meg őket körülbelül három percig oldalanként. Ezzel készen is vagy, a tetejére már csak egy kis zsázsa hiányzik a tökéletes skandináv fogáshoz!

Joghurtos áfonya torta Kép forrása: atastylovestory.com

Hozzávalók: 10-15 db teljes kiőrlésű vajas keksz, 50-70 g kókuszolaj, 1 evőkanál kókuszvirágcukor (vagy bármilyen édesítő, amit használni szoktál), 500 g görög joghurt, 250 ml habtejszín, 50 g cukor vagy méz, néhány csepp vaníliaaroma, 3 lapzselatin, 4 evőkanál áfonyalekvár, 100 g áfonya

Elkészítés:

A torta alapjához törd össze a vajas kekszeket, majd keverd össze egy evőkanál cukorral (vagy édesítővel) és a kimért kókuszolajjal. Egy 22 cm-es forma alját terítsd be a kekszes masszával egyenletesen, majd letakarva tedd be a mélyhűtőbe.

Ezután áztasd be a zselatin lapokat langyos vízbe, egy másik tálban pedig keverd össze a görög joghurtot, a maradék cukrot és a vanília aromát. Ha összeállt a massza, a másik tálban pedig felolvadt a zselatin, akkor keverd össze a kettőt vigyázva, hogy a zselatin ne csomósodjon össze.

Ezután keverd óvatosan a masszához a habtejszínt, majd vedd ki a fagyasztóból a sütőformát és öntsd az egész tejszínes krémet a kekszes alapra. Ezután mehet a torta a hűtőbe pihenni, legalább 4 óra kell neki, de a legjobb egy egész éjszakára bent hagyni, hogy jól összeálljon és összeérjenek az ízek is. Tálalás előtt kend meg a torta tetejét áfonyalekvárral és szórd meg friss gyümölcsökkel. Istenien friss és izgalmas desszert, amit szinte lehetetlen elrontani!