5 hagyományos főfogás, ami meglepően finom hús nélkül is

Kovács Andrea
Írta: ,
5 hagyományos főfogás, ami meglepően finom hús nélkül is

Kép forrása: Peteer/depositphotos.com

Mióta elhagytam a húsok fogyasztását, nagyon sok új ételt kipróbáltam. Az nem hiányzik, hogy a hús állagát, ízét pótoljam, de néha megkívánom a hagyományos fogások egyszerűségét és ízvilágát. Szerencsére nincs olyan, amire ne lenne vegán, vegetáriánus változat, és amit ne fogyaszthatna mindenki ugyanolyan jóízűen. Ráadásul ezek az ételek sokkal gyorsabban elkészülnek és jóval olcsóbbak is, hiszen éppen a legdrágább alapanyag hiányzik belőlük.

Sokaknál eleve hús nélkül készül a lecsó, a mi családunkban a hagyományos kolbászos verzió hódított. Én annyiban változtattam rajta, hogy gazdagabbá tettem egy új alapanyaggal, a padlizsánnal. Persze, akkor is tökéletes és teljes értékű fogásról beszélhetünk, ha a szokásos módon készíted el hús nélkül, hiszen, ha kínálsz hozzá pl. rizst, akkor garantáltan benne lesz az összes szükséges aminosav.

A padlizsános változatnál először megpirítom a felaprított hagymát, majd teszek hozzá őrölt pirospaprikát. Ezután beleszórom a felkockázott padlizsánt (nem szoktam meghámozni), a felvágott paprikát és a paradicsomot (a friss, nyári változatokat szintén nem szoktam megszabadítani a héjától).

Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és megpárolom. Ha túl sok lett a lé, akkor nem külön szoktam főzni a rizst, hanem szárazon hozzáteszem a lecsóhoz, így egyszerre lesz tartalmasabb és sűrűbb.

Ennek az ételnek sincs túl sok köze a hagyományos brassóihoz sőt, amit mi rendszeresen csináltunk itthon, az sem volt már igazi brassói.

Mégis, számomra tökéletes alternatíva, és az ízvilága megtévesztésig hasonlít a régi változatra.

A felvágott hagymát megpirítom, majd kevés pirospaprikát, sót és borsot adok hozzá.

Beleforgatom a borsót és a felvágott gombát, majd az egészet felöntöm kevés vízzel – tényleg kevéssel, hiszen a gomba sokat enged.

Miután megpárolódott, már lehet is tálalni: én általában jó adag főtt krumplival és kovászos uborkával szoktam enni.