5 hagyományos főfogás, ami meglepően finom hús nélkül is - pénzt, időt és kalóriát spórolhatsz velük

Írta: ,

Mióta elhagytam a húsok fogyasztását, nagyon sok új ételt kipróbáltam. Az nem hiányzik, hogy a hús állagát, ízét pótoljam, de néha megkívánom a hagyományos fogások egyszerűségét és ízvilágát. Szerencsére nincs olyan, amire ne lenne vegán, vegetáriánus változat, és amit ne fogyaszthatna mindenki ugyanolyan jóízűen. Ráadásul ezek az ételek sokkal gyorsabban elkészülnek és jóval olcsóbbak is, hiszen éppen a legdrágább alapanyag hiányzik belőlük.

Sokaknál eleve hús nélkül készül a lecsó, a mi családunkban a hagyományos kolbászos verzió hódított. Én annyiban változtattam rajta, hogy gazdagabbá tettem egy új alapanyaggal, a padlizsánnal. Persze, akkor is tökéletes és teljes értékű fogásról beszélhetünk, ha a szokásos módon készíted el hús nélkül, hiszen, ha kínálsz hozzá pl. rizst, akkor garantáltan benne lesz az összes szükséges aminosav.

A padlizsános változatnál először megpirítom a felaprított hagymát, majd teszek hozzá őrölt pirospaprikát. Ezután beleszórom a felkockázott padlizsánt (nem szoktam meghámozni), a felvágott paprikát és a paradicsomot (a friss, nyári változatokat szintén nem szoktam megszabadítani a héjától).

Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és megpárolom. Ha túl sok lett a lé, akkor nem külön szoktam főzni a rizst, hanem szárazon hozzáteszem a lecsóhoz, így egyszerre lesz tartalmasabb és sűrűbb.

Ennek az ételnek már semmi köze nincs a bolognaihoz, de mégis az említett ízvilágot sikerült leutánoznom vegán és fehérje dús változatban.

Először megpirítom a felkockázott hagymát, majd vizet teszek hozzá és fűszerezem.

Apróra vágott répát és gombát adok mellé, illetve a „lényeget” az átmosott vöröslencsét. Végül felöntöm paradicsomszósszal és összefőzöm. Ezt a lencsét bátran hozzá lehet adni utolsóként, ugyanis nagyon gyorsan megpuhul, és nem puffaszt, hiszen nincs rajta a héja.

Az így kapott ragu magában is isteni kenyérrel, de tésztával készülhet belőle „bolognai”. Pizzára is teheted, sőt tökéletesen helyettesíti a paradicsomos darált hús bármelyik más fogásban. Például a soron következőben!