5 gyümölcs és zöldség, amiről te sem tudtad, de nagyon finom grillezve

Írta: ,

Az egyik legjobb dolog a nyárban az, hogy nem kell minden nap a négy fal között ülnöd, hanem végre a kertben is sok időt tölthetsz. Hétvégéken pedig előkerülhet a kerti grill, és kezdetét veheti a családi sütögetés; de ha már a szimpla húsos receptekre egy kicsit ráuntál, mutatunk néhány ételt, ami isteni finom grillezve. És sokan még csak nem is sejtik!

1/5 Dinnye

Valószínűleg most te is ráncolod a szemöldököd, pedig valójában a dinnyét igenis lehet grillezni, sőt, a végeredmény tényleg finom!

A füstös íz, a nagy hőmérséklet és a só segít abban, hogy a gyümölcs elveszítse édeskés ízét, és kicsit savanykásabb legyen.

Érdemes körülbelül másfél-két centi vastag szeleteket vágnod, majd ezeket kend be olíva olajjal. Ha kész, szórj a szeletekre apróra vágott fokhagymát, sót és paprikát, majd nagyjából 5 percig grillezd, hogy karamellizálódjon a dinnye, és kissé kiszáradjon.

A tetejére akár sajtot is tehetsz, hiszen nagyon jól passzolnak egymáshoz az ízek!

2/5 Édesburgonya

Profi szakácsok szerint nagyon jó ötlet, ha a családi grillezésnél az édesburgonyát is megsütitek!

Noha tény, hogy a szimpla sült krumpli isteni finom, mégis érdemes esélyt adnod az édes változatnak is, hiszen sokkal egészségesebb, és kevesebb kalóriát is tartalmaz.

Az első lépés, hogy kend be vastagon a krumplit vajjal, majd tedd középmagas lángra a grillre addig, míg a szélei meg nem barnulnak, a belseje meg nem puhul. Ez nagyjából negyven perc és egy óra között történik meg.

Ezek után vágd fel őket vékonyan karikára, és tegyél a szeletek tetejére vajat, barna cukorral.

Isteni desszert!

3/5 Karfiol

A karfiolnak számtalan elkészítési módja létezik, a rántott és főtt verzió mellett pedig a grillezett változat is isteni finom.

Ráadásul még sok időt és energiabefektetést sem igényel: szimplán szeleteld fel a karfiolt akkorára, amekkorára szeretnéd, mosd meg őket, majd száradás után locsolj rájuk egy kis olajat.

Ezek után nincs túl sok dolgod, mint hogy feltedd a grillre, és figyeld, hogy mikor lesz a legpuhább.

Egyszerű elkészítési mód, mégis újabb ízeket hoz elő a zöldségből; természetesen saját ízlésed szerint meg is fűszerezheted a szeleteket.

4/5 Répa

A répa népszerű hozzávalója rengeteg ételnek, és még a kerti grillezésből sem maradhat ki.

Akár ezt a zöldséget is nyugodt szívvel meggrillezheted, ez a sütési módszer ugyanis gyorsan előhozza belőle az édeskés ízvilágot.

Ráadásul a faszén füstössége még inkább hozzátesz az összhatáshoz, az ízek ugyanis ekkor érnek össze igazán.

Nagyon szuper választás köretként, és ha megkóstolod grillezve, valószínűleg többé nem is akarod majd másképp enni ezt a zöldséget.

5/5 Ananász

Nem a dinnye az egyetlen gyümölcs, amit nyugodtan feltehetsz a grillsütőre; bizony az ananász is jól süthető!

A gyümölcs sokszor visszaköszön a pizzákon is feltétként, így talán nem meglepő, hogy szuperül passzol a húsos ételek mellé.

Szimplán csak szeld hosszúkás szeletekre az ananászt, és ezeket tedd fel a grillre.

A nagy meleg hatására veszíteni kezd savanykás ízéből, és sokkal édesebb, különlegesebb ízvilágot hoz létre, mint nyers állapotában.