5 glutén- és tejmentes finomság, amit bátran ehetsz

Írta: ,

Ha érzékeny vagy a gluténra és/vagy a tejre, illetve ha csak simán szeretnéd kerülni ezeket az összetevőket, az alábbi recepteket érdemes kipróbálnod. Abszolút nem bonyolult az elkészítésük, ráadásul nem is kell bioboltba menned a hozzávalókért, hiszen már a legtöbb szupermarketben is beszerezheted őket.

Cukkinis-csicseriborsós lepény

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb cukkini,
  • olívaolaj vagy kókuszolaj,
  • 50 dkg csicseriborsó,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 3 tojás,
  • só, bors, tárkony, oregánó, őrölt pirospaprika.

Elkészítés:

Először gyaluld le a cukkinit, sózd meg jól és hagyd állni addig, ameddig levet nem ereszt. A csicseriborsót érdemes már egy nappal korábban beáztatnod, mert nagyon nehezen puhul, és gyorsabban haladsz, ha nem kell órákig főznöd. Miután leszűrted, főzd puhára a borsót. Tedd félre, és egy másik edényben párold meg a hagymát kevés olívaolajon, add hozzá a pirospaprikát, majd amikor üvegesre pirult, akkor jöhet az edénybe a cukkini, amit ízesíts a fokhagymával és a többi fűszerrel. A krémesre tört csicseriborsót keverd össze a cukkinivel és hagyd egy kicsit állni (ha nincs botmixered, akár krumplinyomót is használhatsz, így is krémes állagot kapsz). Miután összeértek az ízek, mehet bele a 3 tojás; keverd jól össze, és a kapott masszát öntsd rá a sütőpapírra. 200 fokon 30-40 percig sütjük a lepényt (ez nagyban függ a cukkini víztartalmától). Próbaként bevetheted a jól ismert villás trükköt, vagyis szúrj bele a közepébe, és ha nem ragad rá semmi, akkor kész is van a lepényed.