4 hidegen és melegen is fogyasztható zöldségétel

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
4 hidegen és melegen is fogyasztható zöldségétel

Tombol a nyár, így rengeteg friss zöldséghez juthatsz a boltban és a piacon. Így készítsd el őket, ha biztos sikerre utazol!

1. Saláta krumpliból és csirkemellből

Hozzávalók

20 dkg csirkemell 1 krumpli 1 sárgarépa 1 szár zeller 1 kis fej vöröshagyma 2 friss salátalevél 1 evőkanál petrezselyem ételízesítő só

Elkészítés

A hagymát tisztítsd meg, és párold üvegesre. Add hozzá a sárgarépát és a zellert, és párold a hagymával együtt 5 percig. Ezután tegyél rá fedőt, önts rá annyi vizet, amennyi ellepi, és forrald fel. A krumplit hámozd meg, vágd közepes vastagságú karikákra, rakd bele egy főzőedénybe, és főzd sós vízben 15 percig. A csirkemellet vágd kockákra és főzd 40 percig. Az előkészített hozzávalókat keverd össze, végül egészítsd ki sóval és apróra vágott petrezselyemmel. 

2. Párolt zöldségek pitában

Hozzávalók

2 sárgarépa 1 krumpli 1 szár zeller 2 cukkini 1 nagy krumpli olívaolaj  1/3 kígyóuborka só bors zsálya tetszés szerint

Elkészítés

Tisztítsd meg a sárgarépát, a cukkinit, a kígyóuborkát, a krumplit. A sárgarépát, a cukkinit és az uborkát vágd vékony karikákra, a krumplit kis kockákra. A zsályát tépkedd szét kis darabokra. A hozzávalókat az uborka kivételével tedd bele egy serpenyőbe, szórj rá sót és borsot, majd olívaolajon párold legalább 20 percig, amíg a krumpli is megpuhul. Serpenyőben való párolás helyett a zöldségeket sütőben is megsütheted 200 fokon, 20 perc alatt. Várj, amíg a forró keverék egy kicsit hűl, majd a nyers uborkakarikákkal együtt oszd szét pitákban. 

3. Vidám saláta

Hozzávalók

1 citrom 2 evőkanál extraszűz olívaolaj 1 kávéskanál őrölt pirospaprika 40 dkg krumpli ½ piros kaliforniai paprika 4 tojás 30 dkg spárga só

Elkészítés

Tisztítsd meg a spárgát krumplihámozóval, a csúcsait tedd félre. A spárgasípokat kösd össze, és főzd 15 percig sós vízben. Miután megfőttek, vágd fel őket 2-3 centiméteres darabokra.

A krumplit hámozd meg, és főzd puhára 15 perc alatt. A kaliforniai paprika felét vágd fel kis kockákra. A tojást főzd meg keményre, és kockázd fel. 

Miután mindent így előkészítettél, keverd össze a hozzávalókat, szórd az egészre az őrölt  pirospaprikát, önts rá citromlevet és olívaolajat, és szórj még rá sót, ha szükséges.

A tojásdarabokat teheted a tetejére, hogy ne törjenek össze.

4. Roboráló saláta

Hozzávalók

1 evőkanál kapribogyó 1 evőkanál apróra vágott snidling 1 evőkanál bazsalikom 1 friss salátalevél majoránna ízlés szerint petrezselyem ízlés szerint kakukkfű ízlés szerint 1 evőkanál olívaolaj 1 burgonya 20 dkg csirkemell 2 érett paradicsom

Elkészítés

A fűszernövényeket rakd bele egy főzőedénybe, önts rájuk vizet, és forrald fel. A forrásban levő vízbe tedd bele a csirkemellet, és adj hozzá sót. Főzd körülbelül 15 percig, majd zárd el alatta a lángot, és hagyd hűlni a levest. 

Közben a krumplit hámozd meg, vágd kockákra, és főzd meg egy másik lángon 15 perc alatt. A paradicsomot is kockázd fel. A főtt csirkemellet és a salátalevelet vágd csíkokra. Keverd össze a főtt és a nyers hozzávalókat.