4 friss és tápláló tonhalas recept

Írta: ,

Hetente legalább egyszer kellene tonhalat ennünk. A benne lévő értékes omega-3 zsírsavak javítják az agyunk teljesítményét, és segítenek szívünk és érrendszerünk egészségének megőrzésében. Receptjeinkkel szeretnénk tippeket adni a tonhal változatos elkészítéséhez.

Tonhal mustárszósszal

Hozzávalók (4 személyre)

A halhoz:

1 kg tonhal 2 dl almabor vagy fehérbor 2 közepes méretű vöröshagyma aprítva 1 sárgarépa reszelve 2 babérlevél 2 evőkanál olívaolaj

A szószhoz:

2 evőkanál mustár 2 dl főzőtejszín 1 evőkanál liszt 3 evőkanál apróra vágott snidling

Elkészítés

Egy nagy főzőedényben, lassú tűzön párold meg olívaolajon a reszelt sárgarépát, a vöröshagymát és a babérlevelet. Add hozzá a tonhalat, öntsd rá a bort és egy kevés vizet. Miután felforrt, csökkentsd a hőfokot, és főzd fedő alatt 10 percig. Ezután szedd ki a tonhalat, és a levet a tartalmával együtt, botmixer segítségével dolgozd pürévé. Add hozzá a mustárt és a tejszínt, és főzd tovább 5 percig. Tálalás előtt tedd a tonhalat salátalevelekre, és szórd meg az apróra vágott snidlinggel. 

Tonhalas kenőkrém tojással

Hozzávalók (4 személyre)

3 tojás  3 csemege uborka 3 evőkanál majonéz 1 doboz tonhal 3 evőkanál joghurt só

Elkészítés

A tojásokat főzd meg keményre. A csemegeuborkákat vágd fel apróra, és tedd bele egy kis tálba. Add hozzá a tonhalat, és egy villával keverd össze. A főtt tojásokat is rakd bele, és nyomkodd össze villával. Tedd bele a majonézt és a joghurtot is, és sózd meg.

Bolognai szósz tonhallal

A bolognai szószt elkészítheted hús helyett tonhallal is, ha azonos mennyiségű nyers vagy konzerv halat teszel bele. Ugyanez az étel szobahőmérsékletűre hűtve, balzsamecettel leöntve, halas tésztasalátaként is nagyon finom. Magaddal viheted például a munkahelyedre, kirándulásra, strandra. 

Az eredeti bolognai szósz receptjét honlapunkon megtalálod itt!

Tonhal halász módra (ahogy a baszkok eszik)

Hozzávalók (4 személyre)

1 kg krumpli 1 babérlevél 2 paradicsom 2 vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma olívaolaj 1 teáskanál őrölt paprika 1 chilipaprika 60 dkg friss vagy mélyhűtött tonhal só

Elkészítés

A baszk halászok marmitának vagy marmitakónak nevezik ezt az ételt, ez a recept tőlük származik. 

Hámozd meg és vágd kockákra a krumplit, majd a babérlevéllel együtt kezdd el párolni olívaolajon egy főzőedényben. Sózd meg, önts rá vizet, hogy ellepje, tegyél rá fedőt, és hagyd párolódni. A paradicsomot forrázd le, vedd le a héját, és nyomkodd szét egy villával. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. 

Hevíts olívaolajat egy serpenyőben, majd pirítsd benne aranybarnára a hagymákat. Tedd a serpenyőbe a paradicsomot, az őrölt paprikát és a chilipaprikát is. Egy kicsit hagyd az egészet párolódni. A chilit 5 perc múlva távolítsd el belőle. Rakd bele a paradicsomot és a krumplit is, és még 10 percig főzd tovább az ételt. A tonhalfilét vágd egyforma nagyságú darabokra, és sózd be. Mielőtt a krumpli puhára fő, add az ételhez a halat és még 10 percig főzd.