5 perc = 20 perc: tabata edzés, az elfoglalt lányok módszere

Nagy Niki
Írta: ,
5 perc = 20 perc: tabata edzés, az elfoglalt lányok módszere

Hallottad már a tabatázás fogalmát? Nem? Nos, mire a cikk végére érsz, garantáltan ki akarod majd próbálni! ;) A tabata egyfajta köredzés azoknak, akiknek nincs túl sok ideje sportolni – a lényege, hogy a néhány perces etapok után ne kapj levegőt, és alig bírj élni... De legalább nagyon hatásos!

Honnan ered a tabata? Kép forrása: witnessfitness.tumblr.com

Dr. Izumi Tabatáról kapta a nevét, aki egy újfajta intervall edzést akart megalkotni. Kíváncsi volt rá, a sportolók teljesítményét mennyire emeli meg a 20/10-es gyakorlatrendszer 8 alkalommal ismételve – ez 20 másodperc munkát és 10 másodperc pihenőt jelent.

Mindez összesen így 4 percig tart, de legalább annyira megdolgoztat, mint egy húszperces edzés. Dr. Tabata egy hathetes edzésprogramot dolgozott ki, melyben a résztvevők egyik csoportjának tabatázást, a kontrollcsoportnak pedig egyórás, nyugodtabb edzést "írt fel".

A tabatát alkalmazó sportolók teljesítménye 28 százalékkal növekedett.

Jót tesz a szívednek Kép forrása: fuckyeahfitspo.tumblr.com

Az intervall edzés nem újdonság, de még kisebb intenzitással és hosszabb ideig végezve is az egyik legjobb edzésmódszernek számít.

Akárcsak az intervall többi fajtája, a tabata is eredetileg futóknak lett kifejlesztve – ez 20 másodperces sprintet és 10 másodperces kocogást jelent.

Az ilyen váltott edzések nagyon jól hozzásegítenek a szív- és érrendszeri egészséghez, sőt, az emésztésedet is felturbózzák.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv