Súlyzós edzésekkel fogyni? Könnyebb, mint hinnéd!

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Súlyzós edzésekkel fogyni? Könnyebb, mint hinnéd!

Kép forrása: boggy22/Depositphotos.com

Bár egyre kevesebben félnek a súlyokkal történő gyakorlatoktól, sok nő még mindig inkább a különféle kardió sportágakat választja, ha edzésről van szó. Fogyni leggyorsabban az intervall és a hosszan elnyújtott kardió edzésektől lehet, de ha nem csak a feleslegtől szabadulnál meg, hanem szeretnél igazán formás is lenni, akkor a súlyokat sem szabad elfelejtened.

Csak vékony szeretnél lenni?

Tévhit, hogy csak akkor tudsz lefogyni, ha minden erőddel a zsírégető edzésekre koncentrálsz. A tested attól lesz feszes és formás, ha látszanak az izmaid, az izmaid méretét pedig akkor tudod növelni a legkönnyebben, ha súlyokkal edzel. Tény ugyanakkor az is, hogy nem fog látszani a kockás hasad, ha van rajtad felesleges zsír, tehát a végső cél az, hogy a zsírt elégesd, az izmaid méretét pedig növeld. Ha hiszed, ha nem, erre a célra messze nem a kardió edzések, hanem a súlyokkal végzett gyakorlatok a legjobbak.

Hogy miért? A válasz nagyon egyszerű, ugyanis a fogyás maga sem egy bonyolult dolog. Egyszerűen annyi a lényege, hogy kevesebb kalóriát vigyél be, mint amennyit elégetsz, és már csökkenni is kezd a súlyod. A folyamatot tekintve nem számít, hogy ezt több mozgással, vagy éppen lecsökkentett kalória-bevitellel, tehát diétával éred el.

Értelemszerűen a leggyorsabb akkor lesz az eredmény, ha egyszerre diétázol és sportolsz, de erre – főleg megírt étrend és személyi edző nélkül – könnyen rámehet az egészséged.

Mivel a kardió típusú edzésekkel tényleg könnyű égetni a kalóriákat, kézenfekvőnek tűnhet, hogy kizárólag ezekre támaszkodj, amennyiben a fogyás a célod. Viszont, ha egyúttal csökkentett kalóriatartalmú étrendre is váltasz, akkor könnyen lehet, hogy a szervezeted ezt az egészet vészhelyzetnek éli meg, és az izmok építése helyett pontosan az ellenkezője indul be: leépül a már meglévő izomzatod is.

Súlyzós edzéssel fogyni? Könnyebb, mint hinnéd!Kép forrása: dusanpetkovic/Depositphotos.com

Ugyan a rajtad levő zsírtartalékok szintén fogyatkoznak, de az izmok is erre a sorsa jutnak, hiszen a tested érzi, hogy minden nap kalóriadeficittel zárul, és ez számára egyértelmű stresszhelyzet (amit ugye könnyen követ majd a jojó effektus). Sajnos ebben a cipőben ellened dolgozik az is, hogy az izomtömeget energiaigényesebb feladat fenntartani, mint leépíteni, és a létfontosságú szervek számára energiát nyerni belőle, tehát kemény diéta és edzés mellett a tested nem a zsírtartalékokhoz fog nyúlni.

Akkor a kardiónak leáldozott?

Természetesen nem, hiszen számos pozitív hatása ismert, többek között kiválóan növeli az állóképességet, amit bármilyen élethelyzetben hasznosíthatsz majd. Azonban érdemes beiktatni a súlyzós edzéseket, és nem kell félned a nagyobb súlyoktól sem (persze nem az első edzés alkalmával kell 80 kilóval guggolnod).

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv