Párkapcsolatban mindenki hízik? Ezt csinálják másként azok, akik megőrzik az alakjukat

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A közösségi oldalak tökéletesek arra, hogy figyelemmel kövessük szeretteink életét akkor is, ha ők távol vannak tőlünk. Ugyanakkor arra is lehetőséget kínálnak, hogy dokumentálva végignézhessük, miként változik évről évre a személyiségük, felfogásuk, és persze a külsejük is. Nem, ezúttal nem a teljesen természetes öregedés jött velem szembe a portálon, hanem annak a felismerése, hogy az emberek – ki merem jelenteni, többsége – még mindig nem foglalkozik a megjelenésével az esküvőt, családalapítást követően. De miért van ez így? Miért válik egyre kevésbé fontossá, hogy jól nézzünk ki, és a párunk továbbra is Adoniszként, vagy éppen istennőként tekintsen ránk? És miért hízik együtt a komplett család? Genetika lenne, vagy valami egészen más?

1. Ugyanazokat a rutinokat követjük

Én vagyok az utolsó, aki követ vethet a frissen szült anyukákra, ugyanis csaknem 14 kilós felesleggel zártam a várandósságomat, tehát szó sincs arról, hogy ne lettem volna a „mérleg másik oldalán”. Átérzem azt is, milyen, amikor az embernek sem ideje, sem kedve nincsen főzni, vagy úgy általában enni, az edzés pedig hónapokig eszébe sem jut. Azonban ahogy lemegy a gyermekágyi időszak, vagy éppen véget ér a szoptatás, a többségben éledezik az igény és a kedv, hogy ismét visszanyerje eredeti alakját. Sokaknak elég egy kis odafigyelés, vagy némi extra mozgás, és már olvadnak is le a kilók, és bizony rengetegen lesznek még csinosabbak is, mint a várandósság előtt. Azonban vannak olyanok, akik egyre lejjebb csúsznak a lejtőn, és bizony nem hormonális problémák miatt (bár ez sem ritka).

De mi okozza ezt a hatalmas különbséget, és főleg miért hízik együtt a komplett család? A leggyakoribb ok, hogy egyszerűen közösek a rossz szokások: a mozgásszegény életmód, a késő esti vacsora, a tévé előtti nassolás általában nem magányos program, hanem családi rutin, ami mindenkin meglátszik majd.

Az újdonsült anyukák képesek két véglet között mozogni, és vagy egyszerűen nem jut idejük az evésre, csak bekapnak pár falatot, vagy többet és többet esznek: vacsoráznak egyet a hazaérkező férjjel, végigkóstolgatják a főzést és persze eltüntetik azt is, amit a totyogó meghagyott.

Hab a tortán, hogy családon belül óhatatlanul alkalmazkodunk egymás szokásaihoz, és ezt kutatással is alátámasztották. Jó hír, hogy ez igaz a pozitív változtatásokra, de rossz, hogy a helytelen rutinokra is áll: ha valaki – mindegy, milyen okból, de – elhagyja magát, az bizony a család többi tagját is szinte felhatalmazza a hízásra, a lazsálásra.

Kép: nerudol/depositphotos.com

Mi a megoldás?

A kutatás alapján elég, ha te mutatsz jó példát, a család többi tagja alkalmazkodni fog hozzád – ha előbb nem, hát akkor, amikor bezsebeled az elismerő bókokat és ők is látják rajtad a pozitív változásokat. Ez nem egy könnyű út, de a járhatóságát csak megerősíteni tudom: én az étrendemet és a rendszeres edzéseket is úgy egy-másfél év alatt ráragasztottam a családomra.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba