Melyik kardió passzol hozzád a leginkább?

Katus Attila
Írta: ,
Melyik kardió passzol hozzád a leginkább?

Ha futsz, megfájdul a térded? Sok rajtad a súlyfelesleg és nem tudod, mivel kezdd a sportolást? Megmutatjuk a legnépszerűbb aerob mozgásformákat, hogy kiválaszthasd a hozzád leginkább passzolót!

Íme néhány példa, hogy milyen gépek, mozgásformák és sportok közül válogathatsz: sífutógép, karergométer, futópad, taposógép, ellipszis tréner; a tánc különböző formái; kajakozás, kerékpározás, birkózás, frizbi, kézilabda, túrázás, jéghoki, korcsolya, jogging, küzdősportok, ugrókötél, hegymászás, görkorcsolya, futás, korcsolyázás, sízés, búvárkodás, úszás, squash, vízisí és szörf. Még mielőtt belemélyednénk a kardióedzés elméleti részleteibe, ismerkedj meg néhány alapvető és mindenki számára könnyen elérhető mozgástípussal.

1. Gyaloglás

Azoknak a legjobb, akik életükben még sosem edzettek rendszeresen, esetleg már régen abbahagyták.

Gyalogolni mindenki tud

A gyaloglás nem más, mint séta, csak valamivel nagyobb sebességgel. A kocogástól és a futástól pedig abban különbözik, hogy mozgás közben az egyik lábunk mindig a talajhoz ér, tehát nincs repülő fázisa a mozgássornak. (Ettől lesz igazán ízületkímélő.) Gyalogolni mindenki tud, bárhol megteheti, és nem függ az életkortól sem. Szinte semmilyen kockázattal nem jár, előnye viszont annál több van!

A kilófaló

A megfelelő tempójú gyaloglás a szívizmokat erőteljesebb munkára készteti. Ha rendszeresen végzed, csökkenti az erekre gyakorolt nyomást, vagyis a vérnyomást. Ugyanakkor korunk másik nagy problémája, az elhízás ellen is nagy segítség: napi 30 perc gyaloglással több száz kalóriát égethetsz el, emellett az anyagcseréd felgyorsítása révén is hozzájárul a fogyáshoz. Azonban ha kizárólag gyaloglás segítségével szeretnél fogyni, nem árt tudni, hogy ehhez a napi félórás séta nem biztos, hogy elegendő lesz, mivel a mozgás alacsonyabb hatásfoka miatt 30 perc alatt a szervezet az elraktározott zsírkészletéhez még csak hozzá sem nyúl. A fogyás érdekében a napi időtartamot bizony 1-1,5 órára kell emelni.

Mértékletesség és helyes technika

Ahogy az élet minden területén, itt is fontos a mértékletesség! A gyaloglóprogramokat kezdjük kényelmes tempóval, ezt később persze ajánlott fokozni. A mennyiség – azaz a távolság – a kondíció fejlődésével szintén növelhető. A gyaloglás helyes technikájának betartása sem elhanyagolható tényező: az előrelépés nyújtott lábbal történik, először a sarok éri a talajt, majd a testsúlyt gördüléssel helyezd át, a külső talpélen keresztül. Nem szabad megfeledkezni a karmunkáról sem: gyaloglás közben a karoknak behajlítva és mozgásban kell lenniük. Emellett természetesen a bemelegítést és levezető gyakorlatokat se hagyd ki!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!