Szuperkerek popsi tréning: A 4 leghatékonyabb guggolás

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Megértelek, ha nem rajongasz különösebben ezért a gyakorlatért, én is kifejezetten utáltam a guggolás minden formáját, a kitörésekről nem is beszélve. Néhány hónap alatt azonban mindegyiket megszerettem, mert a helyes technikát alkalmazva gyorsan megerősödnek a szükséges izmok, és a guggolás is egyre könnyebbé válik – miközben a hatás garantáltan nem marad el. De melyek a leghatékonyabb guggolások és mire kell figyelned a kivitelezésüknél?

A helyes testtartás

Alaposan beleégett a köztudatba egy tévhit a guggolásokat illetően. Ez pedig az, hogy a térd nem mehet a boka elé. Nos, az irány jó, de mégsem helyes: próbáld csak ki, nem fogsz tudni úgy leguggolni, hogy ne mozdulna a térded a bokád elé! Erre legfeljebb Smith-keretben lenne esélyed (és ott egyébként csinálhatod is, mert egészen más formában mozgatod meg ezzel a guggolással az altestedet). A tévhit valószínűleg onnan terjedt el, hogy a kitörésnél kell arra figyelned, hogy a térded a bokáddal egyvonalban legyen, és ne mozduljon el a lábfejed irányába.

Guggolásnál viszont az az alapszabály, hogy a lábfejed elé ne menjen a térded.

Szintén gyakori hiba, hogy nem állsz egyenesen: ugyan nem csak párhuzamos lábfejekkel guggolhatsz, arra mindig ügyelned kell, hogy a sarkaidat ne emeld fel, és semmiképpen se döntsd befelé a talpaidat!

Ezeket leszámítva nincs különösebb dolog, amire figyelned kellene a tested alsó részét illetően. Guggolhatsz széles terpeszben, egészen apróban, rúddal, kettlebellel, tárcsával, vagy akár kézi súlyzóval, kezdésnek pedig csak szabadon, vagy akár a keretben, extra tárcsák nélkül.

Az egyenes hátra azonban figyelned kell. Ez nem azt jelenti, hogy szögegyenesen kell állnod, hiszen például a szabadsúlyos guggolásoknál óhatatlan, hogy kicsit előrehajolj. Ami viszont fontos, hogy ne homoríts, de ne is told ki irreálisan a fenekedet – bár mindig inkább kicsit pucsíts, mint homoríts. Nagyobb súlyok esetében, vagy amíg rájössz a megfelelő tartásra, segítségedre lehet egy derékmerevítő. Fontos azonban, hogy ezt semmiképpen se viseld az egész edzés során, mert egyrészt nagyon kényelmetlen, másrészt nem szerencsés, ha a hátad alsó szakasza kimarad az edzésből. Ezt a területet is meg kell erősíteni!

Mennyire mélyre?

Sokak szerint a guggolás semmit sem ér, ha nem mész egészen mélyre, azonban akadnak olyan nézetek is, melyek ennek ellenkezőjét állítják. Én azt tapasztaltam, hogy kevésbé mély guggolásokkal is szép eredményeket lehet elérni, de ekkor már a saját testsúlyom kb. másfélszeresével guggoltam. Most, az új edzéstervemben inkább kitörések és mély guggolások szerepelnek, a testsúlyom kb. háromnegyedével edzek, és mégis kemény izomlázra tudok szert tenni.

Sok függ tehát attól, milyen típusú guggolást, gyakorlatot választasz, mit szokott meg eddig a tested, és nem csak az számít, mennyire mélyre guggolsz.

Persze, ha alig tíz centit mész lefelé, az nem lesz elég, minimum a térded vonaláig érdemes guggolnod. Ha nem okoz fájdalmat és tudod tartani a helyes testtartást, akkor egészen addig lemehetsz, ameddig az izmaid engedik.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba